2011-2020 a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată. În 2019, temperatura medie globală depășea cu 1,1 grade Celsius nivelurile preindustriale. Pentru aceste creșteri suntem și noi responsabili. Datele arată că încălzirea globală provocată de om crește în prezent cu o rată de 0,2 grade Celsius pe deceniu.
Ce putem face pentru binele mediului înconjurător și pentru binele familiei noastre? Să îmbrățișăm alternativele ecologice. La capitolul încălzire, avem o alternativă în România de care ar trebui să fim foarte mândri și anume peleții. Dacă nu i-ai încercat până acum, acest articol s-ar putea să te convingă să o faci. Parcurge rândurile ce urmează pentru a afla ce specificații aparte prezintă peleții.
Ce sunt peleții?
Peleții sunt un combustibil solid 100% ecologic, deci prietenos cu mediul înconjurător și cu sănătatea oamenilor. Aceștia sunt creați din lemn reciclat, obținut fie de la fabrici, fie direct din pădure.
Peleții sunt supuși unor anumite procese pentru a căpăta forma și proprietățile aparte. În cadrul acestor procese nu se folosesc substanțe chimice periculoase. Este suficientă lignina din compoziția lemnului pentru ca aceștia să capete forma pe care o știm cu toții. Vezi? Totul ecologic până aici.
Poți arde peleții în șeminee, sobe și chiar centrale. Depinde de ce sistem de încălzire ai în momentul de față în locuință. Aceștia au un diametru de 6 mm, o lungime cuprinsă între 20 și 45 de mm și o greutate de 650 kg/m ster. Dacă umiditatea lor este de 8-10%, așa cum este normal, puterea lor calorică este de aproximativ 4200 kcal/kg. Să știi că puterea calorică a peleților este mai mare decât a multor specii de lemn de foc.
Sunt peleții mai eficienți decât gazul sau lemnele de foc?
În principiu da, depinde doar de cât sunt de calitativi. Dacă achiziționezi peleti Schweighofer, de exemplu, așa cum îi găsești în stocul de la Tomibena, știi deja că sunt de calitate, având în vedere că sunt creați de un brand celebru. Totuși, pe piața din România există și peleți de calitate precară de care este bine să te ferești. Vei afla în rândurile ce urmează la ce detalii să fii atent pentru a fi sigur că i-ai ales pe cei mai buni.
De ce sunt peleții mai eficienți decât lemnele de foc? În primul rând, pentru că prezintă umiditate controlată. Lemnele de foc, dacă le achiziționezi proaspăt tăiate, au nevoie de minim 6 luni pentru a se usca, pentru a fi potrivite pentru ardere. În cazul peleților, lucrurile stau cu totul diferit – umiditatea lor este deja optimă, fiind pregătiți pentru a arde și pentru a-ți oferi confortul termic mult dorit.
În comparație cu gazul, peleții prezintă mai multe avantaje. În primul rând, dacă e să ne uităm la cei de la Tomibena, vorbim despre preț care este vizibil mai mic. Având în vedere ce se întâmplă în momentul de față la nivel global, prețul gazului este imprevizibil, însă nu și prețul peleților. De asemenea, în multe zone din România încă nu a ajuns rețeaua publică de gaz. Practic, oamenii încă nu au acces la gaz, așa că peleții le pot fi un real ajutor.
Cum te ferești de peleții contrafăcuți?
Pe piața din România găsești foarte ușor peleți contrafăcuți, sunt la orice pas, iar dacă nu ai un minim de cunoștințe, riști să îi achiziționezi. Vei învăța în rândurile ce urmează cum faci diferența între cei de calitate premium și cei de calitate slabă.
În primul rând, mare atenție la ambalaj. Dacă ambalajul este deteriorat, nu cumpăra peleții în cauză, chiar dacă sunt și de calitate premium, de la un producător de top pe această nișă. Un ambalaj deteriorat permite impurităților să pătrundă înăuntru, ceea ce poate dăuna calității peleților. De asemenea, peleții pot intra în contact cu umezeala și să își piardă astfel din puterea calorică.
Atenție și la clasa de calitate! Poți considera că ai făcut cea mai bună alegere atunci când peleții sunt din clasa de calitate A1. Această clasă de calitate cuprinde peleții premium, cei de care ai nevoie pentru a-ți încălzi eficient locuința. Uită-te și la compoziția inscripționată pe ambalaj, la nivelul de umiditate, dar și la informațiile privind producătorul.
Dacă ești atent la aceste detalii, cu siguranță vei face cea mai bună alegere. Optează pentru un combustibil de încălzire prietenos cu mediul înconjurător, dar și cu sănătatea familiei tale – optează pentru peleți!