Bucureștiul nu este la prima problemă cu apariția neplăcută a rozătoarele. Din cauza acestora și-a creat o imagine foarte proastă printre celelalte orașe importante din țară, fiind denumit capitala șobolanilor.

De curând, încă un șobolan a făcut senzație pe internet. Acesta a fost filmat într-un mall din București cum se plimba printre picioarele oamenilor. Nu știm cum a ajuns acolo, însă clienții care l-au văzut, mai mult ca sigur, s-au întors cu alimentele din coșul de cumpărături înapoi la raft.

Captură Video

Problemele se repetă și nu se iau măsuri în privința lor

Nu cu mult timp în urmă, consilierul general al capitalei, din partea PNL, Adrian Moraru semnala pe pagina lui de Facebook o problemă foarte asemănătoare. Tot dintr-un magazin din capitală, în Sectorul 1, acesta publicase o poză cu doi șobolani care se serveau dintr-o chiflă de pâine.

„Șobolani în magazine. În sectorul 1. În Capitala Capitalei. Romprest nu este un operator pe care să îl dorești. Însă nu așa se soluționează conflictul cu ei. Cu toate astea, până unde acceptăm să ne ducă în mizerie și boli USR Sector 1?”, a scris Adrian Moraru.

În București numărul rozătoarelor a fost estimat ca fiind de câteva ori mai mare decât numarul locuitorilor. Aceștia se pot înmulți extrem de repede, cercetătorii aproximând la un numar de 900 de urmași pe an dintr-o singură pereche. Sunt foarte periculoși și pot trasmite prin mușcătură multe probleme de sănătate precum trichineloza, rabie sau turbare.

Ce măsuri sunt luate în această privință?

Într-o altă campanie de deratizare, autoritățile au cheltuit peste 30 de milioane de lei. Cu toate astea, rezultatele nu sunt prea vizibile, deoarece criza gunoiului este problema din spatele invaziei de șobolani.

De vină sunt si oamenii, care isi aruncă resturile de mancare la ghenă, fară să le ambaleze corespunzător. Iar acum că se apropie iarna, urmează perioada lor de înmulțire. Se adună în subsolurile blocurilor, unde este mediul perfect pentru a supraviețui. Au toate condițiile necesare, întuneric, umiditate, căldură, dar mai ales o sursă constantă de mâncare de la ghenele blocurilor.