Imaginile sunt într-un paradox cu cele de pe șoselele din România, din ultimele zile

În România, primele luni de iarnă au fost de-a dreptul blânde. Dacă decembrie și primele săptămâni din Ianuarie au avut temperaturi peste medie, finalul acestei luni, a adus urgia peste țara noastră. Zăpada a căzut în ultimele zile, în unele zone în cantități mari. Din acest motiv, au existat numeroase probleme. Accidentele au fost în lanț în ultimele zile, iar blocajele în trafic de asemenea. Totodată, mai multe regiuni din țară au rămas fără curent din cauza vremii. Dacă acum iarna ne ia prin surprindere aducând astfel de probleme, nu același lucru se întâmpla și în trecut. Iernile părinților și bunicilor noștri arătau complet diferit. Deși nămeții atingeau deseori chiar metri, nu zeci de centimetri ca acum, deszăpezirea era făcută la standarde ireproșabile. O arată câteva fotografii rare din perioada respectivă. Drumurile erau deszăpezite cu ajutorul utilajelor fabricate în România.

Marile orașe erau deszăpezite ireproșabil cu „tehnologie românească”

Cu siguranță generațiile părinților și ale bunicilor privesc cu jind la vremurile în care lucrurile se făceau cu totul diferit în România. Pornind de la marea pată lăsată în urmă de dispariția industriei. Toată lumea își amintește că una dintre cele mai mari fabrici de tractoare și utilaje își avea sediul la Brașov.  Utilajele care ieșeau pe poarta fabricii brasovene ajungeau și la export. În mare parte erau utilizate însă pentru agricultura din România.

Pentru a a se gospodări ca la carte, municipalitatea din Brașov avea utilaje de deszăpezire fabricate pe plan local. În mod cert nu a mai auzit nimeni în zilele noastre ca zăpada să fie topită pe marginea drumului cu ajutorul tehnologiei, iar apa să fie deversată în canalizări. Ei bine, chiar dacă pare greu de crezut, în anul 1968, acest lucru era posibil într-unul dintre marile orașe ale țării.

Într-un 2023 în care inteligența artificială este avansată, iar modernismul a cuprins societatea, lucrurile stau diferit. Nu mai avem nici astfel de utilaje și nici măcar canalizări pluviale funcționale. Realitatea dură a fost simțită din plin în ultimele zile când zăpada a făcut prăpăd în multe județe din România.

Două imagini rare arată cum erau deszăpezite orașele pe atunci. În Capitală, cele mai grele ierni din 1954 și 1985 au îngropat drumurile. Mobilizarea oamenilor și a utilajelor de pe atunci, considerate poate „rudimentare” acum, au făcut imposibilul, posibil.

Bucureștenii și-au deszăpezit drumurile dându-și mâna în această misiune.

Trăim vremuri în care artileria de utilaje nu lipsește din dotările primăriilor. Totuși, an de an, ninsorile ne iau în continuare „prin suprindere”.

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.