Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vizitat, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap din Urlați și a descoperit o serie de nereguli şi abateri totale de la legile de desfăşurare a activităţii într-o astfel de instituţie! În momentul în care a constatat neregulile, Violeta Alexandru a realizat o serie de poze halucinante, iar apoi le-a postat şi a ţinut să transmită un mesaj pe contul său de socializare în care descria toată situaţia.

„Am parcurs în această după amiază drumul neasfaltat din Urlați către Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap. Într-o totală izolare, departe, cât mai departe de comunitate. La “nebuni”, după cum s-a exprimat polițistul din Urlați cu care ne-am întâlnit, întâmplător, în oraș. Despre 179 de persoane vorbea. Am plecat din București după discuțiile pe salariul minim, fără anunț prealabil, am ajuns în fața Centrului alături de noua mea colegă, Președinta ANDPDCA, Mădălina Turza, am intrat și am discutat, în primul rând, cu beneficiarii – adulți cu dizabilități intelectuale care trăiau împreună cu persoane fără dizabilități suferind, pur și simplu, de lipsa părinților și chiar a unei locuințe. I-am lăsat să ne povestească. Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens.

Foto 2: Izolatorul. O cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care … greșesc. Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună.

Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea.

Mandatul meu este despre oameni și drepturile lor. Despre respectul instituțiilor pentru ei. Nu pot să asigur, dintr-o dată, locuințe protejate în mijlocul comunității și nu în izolare dar unele lucruri se vor schimba. Da, se vor schimba. Am cerut măsuri. Le voi prezenta. Alături de colega mea, Secretarul de Stat Mădălina Turza. #mandatulmeudespreoameni”, a scris, pe Facebook, Violeta Alexandru.