În contextul controversei privind anularea alegerilor prezidențiale din România, Crin Antonescu, candidat în alegerile prezidențiale programate pentru luna mai, a declarat că Ilie Bolojan, din postura de președinte interimar, trebuie să inițieze dialogul cu administrația americană. Antonescu a subliniat necesitatea explicațiilor la nivel înalt către SUA, insistând că alegerile democratice sunt garantate în România.
Antonescu precizează că dacă președintele Klaus Iohannis nu a intervenit în a clarifica decizia Curţii Constituţionale din România, atunci Ilie Bolojan este obligat să facă acest lucru. „Dacă președintele Iohannis nu a făcut-o, Ilie Bolojan e obligat să o facă. Intervenția domnului J.D. Vance a fost corectă. Președintele Klaus Iohannis trebuia să se implice direct în lămurirea argumentelor din spatele deciziei CCR,” a afirmat politicianul pe pagina sa de Facebook.
Crin Antonescu consideră că este esențial ca instituțiile din România să ofere explicațiile necesare, dar nu doar la cerere internațională, ci pentru opinia publică românească. „S-a întărit dinspre Washington ideea că autoritățile din România trebuie să dea toate explicațiile. Atenție, nu trebuie să le dăm fiindcă le-a cerut J.D. Vance, ci pentru opinia publică românească. Noi trebuie să ne întărim democrația și să ne sporim imunitatea împotriva interferențelor în alegeri”, a mai adăugat Antonescu.
Vicepreședintele american J.D. Vance a criticat vineri, într-un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen, poziția asumată de România privind anularea alegerilor. Acesta a subliniat că amenințările pentru Europa nu provin din exterior, ci din regresul intern față de valorile democratice fundamentale comune cu SUA. „Am fost uimit când un fost membru al Comisiei Europene a spus că i-a plăcut faptul că Guvernul României a anulat alegerile,” a spus Vance. El a evidențiat că decizia anulării alegerilor a fost bazată pe „suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații” și sub „enormă presiune din partea vecinilor continentali”.
J.D. Vance a avertizat că o democrație fragilă, ușor influențabilă financiar de influențe externe prin publicitate pe internet, denotă o lipsă esențială de forță politică internă.
Sub acest context, Crin Antonescu insistă asupra transparenței și responsabilității inerente unei democrații viabile, subliniind că explicațiile nu trebuie să vizeze doar partenerii internaționali, ci și cetățenii țării.