Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat ferm că instituția pe care o conduce va funcționa eficient în urma reducerilor de personal programate, dând ca exemplu rezultatele similare obținute la Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.
Bolojan a explicat, într-un interviu acordat la Prima TV, că este esențială realizarea unei analize generale la nivelul tuturor autorităților centrale și instituțiilor, pentru a evalua munca prestată de angajați și a constata dacă salariile primite sunt justificate. El a subliniat că: „Asta am încercat să fac şi la Senat. De ce? Asta pentru mine e o credinţă, nu fac lucrurile astea pentru imagine. Eu asta am făcut, nu e o chestiune de spectacol.”
Implementarea planului de reducere a personalului la Senat, susține Bolojan, nu va afecta funcționarea instituției: „După ce se fac reducerile, se va constata că Senatul funcționează bine mersi. Şi chiar dacă peste un an de zile s-ar câştiga acele procese, se va dovedi măcar că funcţionează bine mersi”, a adăugat el.
Ilie Bolojan a relatat că, în timpul mandatului său la Primăria Oradea, personalul a fost redus cu 30%, iar la Consiliul Județean Bihor cu 40%, ceea ce a dus la economii semnificative care au fost direcționate către investiții. „Au fost reduceri de personal, au fost procese, dar 90% din aceste procese le-am câştigat. E adevărat, am mai pierdut şi la primărie unul-două procese, şi la Consiliul Judeţean… Dar chiar dacă le-am pierdut şi oamenii respectivi au primit banii pentru perioada respectivă… Primăria Oradea și Consiliul Județean funcționează bine mersi cu personalul calculat în mod corect”, a evidențiat Bolojan.
De asemenea, liderul PNL a subliniat că administrația publică a devenit suprapopulată, fiind percepută ca o „zonă de deplasare de forță de muncă”. Bolojan argumentează necesitatea dimensionării corecte a personalului, rostind: „Eu, atunci când am ajuns pe o funcţie publică, indiferent că am fost la Primăria Oradea sau la Consiliul Judeţean, venind din sectorul privat, am înţeles că cheltuielile mari de funcţionare îţi omoară investiţiile.”
Prin măsurile sale de restructurare, Bolojan urmărește să economisească între 1 și 5 milioane de euro anual, bani care ar putea fi utilizați pentru a susține infrastructura sau sănătatea publică.