Reclamă
Reclamă

Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, recent reconfirmat în funcția de președinte al Consiliului Județean, a declarat miercuri, la Digi24, că liberalii ar trebui să participe la alegerile prezidențiale din septembrie cu un candidat propriu.

În contextul informațiilor conform cărora Marcel Ciolacu a transmis liderilor liberali în ședința de coaliție de marți că dacă PNL nu îl susține ca și candidat comun, PSD ar merge cu tandemul Mircea Geoană – candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu – premier, Bolojan a subliniat că există alegători PNL care nu s-au regăsit în coaliția cu PSD.

„Din punctul meu de vedere, PNL ar trebui să se ducă cu candidatul propriu în aceste alegeri. Ce am experimentat în această perioadă electorală: Există categorii de electori, electorii noștri ai PNL, care nu s-au regăsit în coaliția formată între PNL și PSD într-o pondere mult mai mare decât electoratul dur al PSD și în multe zone s-au pierdut voturi”, a afirmat Bolojan.

Reclamă

El a menționat și diferențele semnificative dintre votul politic și cel pentru alegerile locale: „Chiar dacă PNL a obținut un scor care îl reconfirmă ca al doilea partid din România, trebuie făcută o diferență între acest vot, care este suma voturilor candidaților partidelor politice în alegerile locale și votul politic care, cu siguranță, este total diferit de votul exprimat pentru un ales local sau altul”.

Referindu-se la implicarea președintelui Klaus Iohannis în formarea coaliției actuale de guvernare și la influența acestuia asupra PNL, Bolojan a declarat: „Cei care au fost în conducerea partidului trebuie întrebați despre această chestiune”.

Cu privire la posibilitatea ca PNL să părăsească actuala coaliție pentru a se concentra pe campania prezidențială, liderul județean a spus: „Nu pot să cer o astfel de chestiune în acest moment”.

Bolojan a susținut că este esențială o analiză clară și detaliată atât a rezultatelor recente, cât și a șanselor la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ai o analiză la nivel de țară, trebuie să-ți faci un calcul cât se poate de clar legat de administrarea țării, de stabilitate. Și în funcție de analizele legate de șansele la prezidențiale, se pot lua astfel de decizii”.

Bolojan a subliniat și necesitatea unei predictibilități în orientarea politică: „Oamenii, chiar dacă nu au încredere în noi, lumea politică, totuși se așteaptă la o anumită predictibilitate și voltele puternice, atunci când le faci, îți știrbesc încrederea și nu mai ai credibilitate în fața oamenilor”.

În concluzie, Bolojan a subliniat importanța unei analize detaliate și decizii bine fundamentate pentru viitorul politic al PNL. El a reafirmat că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale și că aceste hotărâri trebuie să fie luate pe baza unor analize aprofundate și discuții interne.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro