Reclamă
Reclamă

„Ileana Stana Ionescu a fascinat generații întregi cu rolurile sale din filme sau teatru pe care, fiecare dintre noi și le va aminti cu plăcere și cu zâmbetul pe buze”, a transmis Ministerul Culturii după anunțul morții actriței.

Ileana Stana Ionescu a jucat în multiple filme și piese de teatru, inclusiv „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirița”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chirița în Iași”, „Alo, aterizează străbunica!”, „Zidul” și „Păcală se întoarce”. Acesta a fost Fraulein în „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, Nastasia Filipovna în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski și Dacia în „Titanic vals” de Tudor Mușatescu.

Actrița s-a născut la data de 14 septembrie 1936, în orașul Brad, județul Hunedoara. A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul din Piatra Neamț, iar din 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002, este societar de onoare al Teatrului Național din București.

Reclamă

Ileana Stana Ionescu a murit duminică, la vârsta de 87 de ani. Actrița era internată în spital.

De-a lungul carierei sale, Ileana Stana Ionescu a interpretat o varietate de roluri care au marcat scena teatrală și cinematografică românească. Contribuția sa culturală și artistică va rămâne mereu vie în memoria celor care au avut privilegiul să o vadă jucând.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro