Oligarhul moldovean fugar Ilan Şor, cunoscut pentru legăturile sale cu Kremlinul și activitățile politice din Republica Moldova, a făcut declarații dure privind anularea alegerilor prezidențiale din România. Întâmplarea a fost semnalată de agenția rusă de presă TASS, care îl citează pe Șor afirmând că decizia Curții Constituționale a României (CCR) ar semnala „sfârșitul democrației” în țară.
„Ce naiba este «apărarea democrației și a statului de drept»! Un paravan pentru idioți. Democrația este gata, moartă. Rămâne să fie îngropată”, a declarat Şor, comentând decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale, după ce s-a descoperit o posibilă intervenție externă în procesul electoral.
Acest anunț vine în contextul în care critica la adresa NATO și a ajutorului militar pentru Ucraina câștigă teren în România, odată cu preferința exprimată de electorat pentru „criticul NATO Călin Georgescu”, care conform sursei ruse era pe primul loc în preferințe.
În timpul dialogului prin intermediul contului personal de pe Telegram, Șor a menționat că poziția lui Călin Georgescu împotriva NATO și în favoarea suveranității naționale a fost factorul principal care a dus la anularea alegerilor. „Ești pentru parteneriatul cu Rusia, pentru suveranitatea țării tale – asta e, nu ai nicio șansă să fii ales pe teritoriul țării asupra căreia ai control. Ceea ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu”, a scris el.
Între timp, Ilan Șor se află în Rusia, fugit de condamnarea la 15 ani de închisoare primită în aprilie 2023 pentru rolul său în faimoasa „Frauda bancară” din Republica Moldova. Sistemul financiar moldovean a fost devalizat cu un miliard de dolari, iar autoritățile au pus sechestru pe bunurile sale evaluate la peste cinci miliarde de lei. Odată cu acestea, Șor se află pe listele de sancțiuni ale mai multor guverne, inclusiv cele ale Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei și Uniunii Europene.
Decizia CCR de anulare a alegerilor a fost luată în unanimitate și confirmată printr-un comunicat oficial, urmând ca o nouă dată de scrutin să fie stabilită de guvern. Aceasta a prins alegătorii în mijlocul turului al doilea, în care se aflau candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, și ridică întrebări despre viitoarea strategie electorală a României.