Reclamă

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își manifestă îngrijorarea față de prezența lui Călin Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, descriindu-l ca un candidat populist ce amenință democrația națională. Într-un comunicat publicat pe rețelele sociale, IICCMER îndeamnă partidele politice democratice și societatea civilă proeuropeană să coopereze pentru a preveni revenirea României la regimuri totalitare similare suveranismului extremist propus de Georescu, transformat într-un fel de religie politică.

Președintele IICCMER, Daniel Șandru, a avertizat într-o declarație publică: „Călin Georgescu are un discurs izolaționist, care înseamnă închiderea granițelor și reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei, a lumii nedemocratice, în general. Acest tip de discurs populist introduce niște fracturi la nivelul mentalului social, o graniță între ‘cei buni’ și ‘cei răi’.”

IICCMER atrage atenția asupra influențelor populismului după 1990, cu rădăcini în nostalgia național-comunistă și regimurile totalitare interbelice. Acest fenomen s-a răspândit profund în societate și ar putea reînvia tendințe extremiste periculoase. Șandru a subliniat riscul ca românii să fie seduși de figura unui lider mesianic și a amintit figuri istorice controversate, precum Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu, care și-au promovat ideologiile autoritare.

Institutul subliniază importanța predării oneste a istoriei României, încurajând abandonarea unei perspective triumfaliste asupra trecutului istoric al țării. „Atunci când suntem toleranți cu cei care sunt intoleranți la adresa democrației și care folosesc procedurile și mijloacele democratice, putând în cele din urmă să ajungă la abolirea democrației însăși, ne dăm seama cât de importante sunt asumarea onestă a trecutului, cunoașterea a ceea ce a fost rău”, a declarat Șandru.

În final, IICCMER face un apel pentru continuarea democratizării și europenizării ca singura cale spre progres, considerând actuala perioadă drept cea mai benefică din perspectiva modernității politice și sociale pentru România. „Cu toate hibele sale și cu toată fragilitatea sa, democratizarea și europenizarea României ne-au adus în cea mai bună perioadă de când țara aceasta există în planul modernității politice și sociale”, a conchis Daniel Șandru.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro