Igor Kolomoiski, cunoscut finanțator și susținător al lui Volodimir Zelenski în campania prezidențială din 2019, a fost arestat în Ucraina sub acuzațiile de fraudă și spălare de bani.

Tribunalul din Kiev a decis plasarea sa în arest preventiv pentru o perioadă de două luni, stabilind totodată o cauțiune de 509 milioane de grivne, echivalentul a aproximativ 12,7 milioane de euro. Arestarea lui Kolomoiski vine în urma unei apariții în instanță, unde s-a prezentat purtând culorile drapelului ucrainean, tricou galben și vestă albastră.

Kolomoiski a avut un rol important în victoria lui Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale, folosindu-și posturile de televiziune pentru a-i promova campania. În ciuda relației apropiate cu actualul președinte, trecutul său a fost marcat de controverse. În 2015, principalul său activ, Banca Privatbank, a fost naționalizat de autoritățile ucrainene după descoperirea unei fraude de 5 miliarde de dolari americani în situațiile financiare ale băncii.

În plus, autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii l-au acuzat pe Kolomoiski și pe unul dintre asociații săi de implicare în operațiuni de spălare de bani pe teritoriul SUA. Aceste dezvăluiri subliniază complexitatea și implicațiile internaționale ale cazului lui Igor Kolomoiski, reflectându-se nu doar în politica internă a Ucrainei, ci și în relațiile sale externe. Arestarea sa este un moment semnificativ în contextul eforturilor Ucrainei de a combate corupția și de a asigura un mediu de afaceri transparent și legal.