Reclamă

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, românii, mai ales cei din mediul rural, sărbătoresc Ignatul. Această sărbătoare este ziua în care se taie porcul, pentru ca gospodinele să înceapă prepararea bucatelor pentru sărbători. 

Denumirea sărbătorii vine de la Sfântul Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia și martir al Bisericii. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți părinți aspostolici. Fiindcă nu a renunțat la credința pe care a avut-o în Iisus Hristos, în timpul domniei împăratului Traian, părintele a fost aruncat într-o arenă cu lei, unde a fost sfâșiat de animalele sălbatice. O parte din moaștele sfântului se află la Catedrala episcopală din Galați și la Schitul Darvari din București. 

Tradiții și obiceiuri de Ignat

Potrivit unei legende din România, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, porcii care vor fi tăiați se visează cu mărgele roșii la gât, adică își visează sfârșitul. Cei care se ocupă de sacrificarea porcului sunt bărbații. Se spune că cel care taie porcul trebuie să fie un om curat, iar înainte de a tăia animalul trebuie să meargă la biserică să se spovedească. Așa va fi iertat pentru tăierea porcului. 

Ignatul | Tradiții și obiceiuri pentru 20 decembrie: Femeilor le este interzis acest lucru

În anumite zone din țară, chiar și Curtea este sfințită înainte de tăierea porcului. De asemenea, în această zi se spune că femeile nu trebuie să participe la tăierea porcului nici măcar pentru a turna băutură în paharele bărbaților. Se spune că femeilor li se va face milă, iar din această cauză animalul nu va putea muri. Rolul femeilor începe în momentul în care carnea de porc va ajunge pe masa de bucătărie, unde vor începe să prepare bucatele pentru sărbători. 

Femeile nu au voie să participe la tăierea porcului

În tradiția românească sunt mai multe obiceiuri și superstiții legate de ignat, de exemplu, în ajunul Ignatului, oamenii trebuiau să fiarbă grâu. Capul familiei trebuia să-l tămâieze și să îl binecuvânteze din acest grâu fiert mănâncă au toți membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineața la păsări. 

Potrivit tradiției în ziua de ignat, nimeni nu are voie să facă nici o altă activitate în afară de sacrificarea animalului, sortării și preparării specialităților din carnea de porc. se spune că prestarea oricărei alte munci cum ar fi spălatul rufelor, cusutul, măturatul, atrage după sine pedepsirea persoanelor care încalcă aceste reguli. 

Cei care participă la tăierea porcului trebuie să rostească „Doamne ajută! Să-l mâncăm sănătoși!“, a rugăciune de iertare adresată lui Dumnezeu și Sfântului Ignatie. Patronul zilei pentru uciderea animalului. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro