Schimbările din societate se întâmplă cu mare rapiditate. Adaptarea este importantă, mai ales când limba română este într-o continuă mișcare. În întreg vocabularul, avem cuvinte care nu vor mai fi folosite și trebuiesc înlocuite cu altele noi.
După ce ies din uz anumite cuvinte din limba română, ele devin arhaisme. Astfel, este necesară înlocuirea lor cu noi noțiuni. Ele sunt importante pentru a exprima schimbările care au loc în societatea noastră. Chiar dacă vorbim despre schimbările culturale, economice sau sociale.
Ce înseamnă substantivul „ort”? Iată ce semnificație are
În poporul român, există sute de expresii pe care le folosim. În funcție de zonă sau de context, ele exprimă o părere sau o realitate. În majoritatea expresiilor, întâlnim cuvinte ale căror înțeles nu ne este cunoscut.
„A da ortu popii”. Această expresie transmite ideea de a muri. În prezent, termenul ort nu mai este folosit decât în expresia de mai sus.
Un ort reprezintă o monedă de argint de valoare mică. Ea reprezenta a patrea parte din leul vechi, sau dintr-un taler.
În Moldova, ortul starostesc sau vătășesc era o taxă plătită în Țara Românească. Banii erau dați unui staroste, pentru vinul care era adus să fie vândut în târguri, potrivit DEX.
La ce se referă exact expresia „a da ortu popii”
Tradițiile și superstițiile de la înmormântări ne aduc la cunoștință un obicei care este practicat de fiecare dată când este pregătit defunctul.
Se spune că în momentul în care sufletul trece pe lumea cealaltă, celui decedat i se leagă un bănuț la mână. Când va trece pe lumea cealaltă, cu el va plăti granița.
Acum că am înțeles semnificație și rolul cuvântului ort, iată de ce apare menționat și preotul.
Ortul mai reprezintă și plata preotului care se ocupa de rânduielile bisericești. Astfel, în timp, această expresie s-a format pentru a fi asociată cu moartea unei persoane și procesul care are loc la înmormântare.