Fie că aveți părul lung, scurt, ondulat sau drept, vă doriți ca acesta să aibă o formă, o textură cu care să vă simțiți confortabil și care să nu necesite procedee de îngrijire excesive. Pentru aceasta, atunci când achiziționăm produse de îngrijire a părului, șampoane, balsam sau mască trebuie să alegem un produs potrivit pentru tipul de păr și de scalp.
Proprietățile oferite de șamponul ales sau de balsam sunt foarte importante în rutina de îngrijire a părului, deoarece ele conferă luminozitate, intensificarea culorii, scad gradul de cădere a părului sau te ajută să îl descâlcești mai ușor.
Dar hai să vedem cum facem această alegere!
Cum alegi produsele de îngrijire a părului potrivite
Nu există nimic ce nu am face pentru a avea un păr sănătos și strălucitor. Acest lucru ne poate face să cheltuim timp, efort și bani. Ne poate duce la saloane de înfrumusețare scumpe. Ne poate tenta chiar să aplicăm tratamente nedorite care nu se simt și nu miros deloc bine.
Dar ce zici dacă am cunoaște mai întâi elementele de bază, cum ar fi identificarea texturii părului și descoperirea ingredientelor care i se potrivesc?
Alegerea produselor de îngrijire a părului trebuie făcută în funcție de textura părului tău, de tipul de păr sau de eventualele afecțiuni de care scalpul sau firul de păr suferă.
Deși tipul de păr și preocupările dumneavoastră vă vor modifica rutina de îngrijire a părului în anumite privințe, există câțiva pași de bază pe care fiecare dintre noi îi facem, atunci când spălăm părul:
- Curățarea este un echilibru între îndepărtarea lucrurilor precum pielea moartă și reziduurile de produs, fără a îndepărta părul de uleiurile sale naturale. Fără o spălare corectă, sebumul și pielea moartă se vor acumula, lăsând uleiuri nedorite.
- Utilizarea balsamului datorită hidratării aduse firului de păr, hidratare ce ne ajută în descurcarea firului de păr sau intensificarea strălucirii acestuia.
- Hidratare și sigilare – proces ce este realizat prin utilizarea unei măști de păr. Scopul acestei etape este de etanșa umezeala, nu de a bloca uscăciunea
- Descâlcirea – este esențială pentru a opri ruperea și pentru a vă face viața mult mai ușoară. Dar trebuie să folosiți instrumentul potrivit, cum ar fi un pieptene cu dinți largi, pentru a evita smulgerea părului din greșeală.
- Coafare și protejare – dacă sunteți un fan al instrumentelor încălzite, va trebui să protejați acele fire cu un spray de protecție împotriva căldurii.
Șamponul
Șamponul este probabil cel mai des folosit produs pe părul tău. Prin urmare, joacă un rol crucial în rutina de îngrijire a părului tău. O alegere greșită a șamponului poate lăsa părul uscat și lipsit de viață.
Așa că, înainte de a merge la cumpărături de șampon, ar trebui să știi mai multe despre părul și scalpul tău și care fel de șampon ți se potrivește cel mai bine.
Când alegem un șampon, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte:
– Ce tip de păr am? Uscat, fragil, deteriorat, gras etc.
– Ce textură a părului am? Gros, creț, subțire, îmbătrânit, tratat cu substanțe chimice etc.
– Starea scalpului cum e? Cu mătreață, iritat, cu eczeme, exces de sebum, cu acnee, micotic etc.
– Este coafat des? Ce produse de styling se folosesc? Termoprotecția, placa de întins părul, ondulatorul, părul este strâns des etc.
Șampoanele cu formulă echilibrată de detergenți și agenți de condiționare o vom regăsi în formulările pentru scalpul normal, formulările non-hidratante concepute pentru a elimina excesul de ulei funcționează cel mai bine pentru scalpul gras, iar atunci când ai un scalp uscat cel mai bine este să evităm șampoanele care conțin sulfați, deoarece acestea pot avea un efect foarte uscător atât asupra scalpului, cât și a părului.
În cazul în care există probleme de cădere a părului, putem opta pentru formulări cu ingrediente care acționează împotriva căderii părului și care accelerează procesul de regenerare naturală a firului de păr.
Sunt câteva situații în care ar trebui să ne gândim la alegerea unui alt șampon? Da, iată câteva dintre ele:
- Părul tău devine mai încrețit decât înainte sau devine mai încurcat ori mai greu de gestionat. Acesta poate fi un semn că părul tău nu primește suficientă umiditate sau șamponul tău elimină din păr uleiurile naturale
- Părul tău nu are volumul sau luciul dorit. Dacă părul tău este casant chiar și după spălare și îngrijire regulată, atunci șamponul s-ar putea să nu-și facă treaba corect. Ar trebui să treci la o formulă de volum sau de întărire în funcție de nevoile părului tău
- Există o schimbare nedorită în textura părului tău, ca și cum ar deveni mai gras sau mai uscat decât era inițial.
- Mătreața de pe cap nu dispare sau revine mai agresiv. Poate fi un semn că ciuperca care provoacă mătreața în părul tău a devenit rezistentă la agentul antifungic din șamponul tău. Ar trebui să întrebați medicul dumneavoastră pentru o alegere alternativă de șampon anti-mătreață.
Balsamul de păr
Balsamul este un produs de îngrijire a părului care vine sub formă lichidă sau solidă. Se aplică după spălarea părului și ajută la finalizarea procesului obișnuit de îngrijire a părului. Agenții de condiționare utilizați într-un balsam pot fi considerați aditivi care influențează aspectul, grosimea și manevrabilitatea generală a părului dumneavoastră.
Balsamurile de păr au agenți tensioactivi cationici care asigură o sarcină electrică pozitivă. Părul tău conține o sarcină electrică negativă care atrage sarcina electrică pozitivă a balsamului. Acest lucru permite balsamului să intre în foliculii tăi de păr.
Când sarcina pozitivă a balsamurilor și părul încărcat negativ se întâlnesc, se reduce electricitatea statică a părului tău. Balsamul ajută, de asemenea, la aplatizarea solzilor de cuticule peste firul de păr. Reduce frecarea dintre fibrele părului și crește reflectanța luminii. Balsamurile pot preveni și vârfurile despicate. Părul tău devine neted și strălucitor.
Masca de păr
Măștile de păr sunt adesea denumite „balsamuri intensive de păr”. Ele funcționează ca măștile de față care îți hrănesc și hidratează pielea, cu excepția cazului în care sunt aplicate pe părul tău pentru a-l condiționa în profunzime și a-i îmbunătăți sănătatea.
Măștile de păr diferă de balsamurile de zi cu zi, deoarece ingredientele sunt mai concentrate. Aplicarea lor necesită, de asemenea, să le lăsați să acționeze puțin mai mult decât ați face cu balsamul obișnuit.
Ingredientele care se găsesc în măștile de păr pot diferi foarte mult. Cu toate acestea, cele mai bune măști de păr sunt cele care au fost formulate cu atenție de către profesioniști care știu ce va funcționa eficient pentru pletele tale, conțin ingrediente naturale și evită substanțele chimice dure.
Măștile de păr de calitate premium sunt excelente pentru a-ți hrăni părul și pentru a-l menține ușor între vizitele la salon. În timp ce ingredientele pentru masca de păr pot varia și sunt concepute pentru a viza diferite tipuri de păr, ele, în general, aduc beneficii, în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:
- Înmoaie părul și îl fac mai strălucitor
- Acestea adaugă umiditate părului și scalpului
- Ele ajută la reducerea ruperii și deteriorării părului
- Ele ajută la reducerea electrizării părului
- Ele contribuie la un scalp mai sănătos
- Îți pot face părul mai puternic
Pentru a profita la maximum de o mască de păr sau de un tratament pentru păr, este important să-l potriviți cu tipul dvs. de păr.
Produsele potrivite, în funcție de tipul de păr
Așa cum am menționat deja, cel mai important lucru în alegerea unui produs de îngrijire este acela de a-l potrivi cu tipul tău de păr. De ce? Pentru ca proprietățile produsului să aducă beneficii firului de păr, iar nu distrugeri. Dar hai să vedem ce fel de produse trebuie să folosim pentru diferite tipuri de păr.
Părul uscat
Părul și pielea au mai multe în comun decât ați crede. De exemplu, la fel cum a avea pielea uscată poate fi un semn că faci duș în apă prea fierbinte, aceasta poate duce și la șuvițe uscate.
Poți folosi două dintre simțurile tale, vederea și atingerea, pentru a identifica cu ușurință părul uscat. În timp ce firele hidratate tind să aibă o strălucire cu aspect sănătos, părul uscat arată tern și plat. De asemenea, poate părea mai dur și poate fi însoțit de daune vizibile, cum ar fi capete despicate. În ceea ce privește atingerea, părul uscat va avea o textură diferită. În loc să aibă o textură moale și netedă, părul se va simți fragil.
În această situație, se recomandă:
- Evitarea spălării prea frecvente; folosirea de apă călduță în timpul spălării.
- Folosirea unui șampon blând, hidratant și aplicarea de balsam special conceput pentru păr uscat;
- Folosirea săptămânală de măști pentru hidratare și regenerare și efectuarea de tratamente periodice la un salon de coafură, utilizând produse profesionale pentru hidratare
- În cazul în care părul este greu de pieptănat, se recomandă folosirea unui ser sau ulei potrivit pentru netezire și descâlcire
- Se evită coafarea agresivă și frecventă la temperaturi ridicate, evitarea expunerii frecvente la soare, apă sărată sau cu clor
Părul gras
Scalpul nostru produce un ulei natural numit sebum, care este foarte important pentru sănătatea scalpului și a părului nostru, deoarece îl menține sănătos și hidratat. Scalpul tuturor produce sebum, dar scalpul unora produce mai mult decât al altora. O cantitate excesivă de sebum poate lăsa părul să arate gras, care, la rândul său, poate prinde praful, murdăria și impuritățile în păr, îngreunându-l și lăsându-l să arate tern și slab.
Dacă întâmpinați probleme cu părul gras, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să revizuiți produsele pe care le aplicați pe păr și pe scalp, unele produse pentru păr pot exacerba problema sau pot agrava aspectul părului gras.
Cele mai bune produse pentru părul gras sunt cele naturale, blânde, de curățare, de echilibrare și de clarificare. De asemenea, este important să alegeți produse de îngrijire a părului care nu acumulează și nu îngreunează părul.
- se recomandă spălarea la interval de 2-3 zile, cu apă calduță, nu fierbinte, folosind produse speciale pentru păr gras sau adaptate pentru spălare frecventă; evitați folosirea produselor de îngrijire care conțin silicon, pentru că pot contribui la aspectul uleios al părului
- balsamul se aplică doar pe lungimea firului de păr
Părul normal
Acest tip de păr este caracterizat de echilibru între secreția de sebum și nivelul corect de hidratare.
Având în vedere acest lucru, etapele generale de îngrijire a părului sunt suficiente pentru a avea un fir de păr sănătos:
- șamponați părul de 2-3 ori pe săptămână, utilizând produse non-agresive
- aplicați un balsam sau o mască cu o textură ușoară
- folosiți o perie care să nu rupă firul de păr
- tundeți-l regulat și nu folosiți temperaturi ridicate la uscarea lui
Probleme ale părului și scalpului
Vârfuri despicate
Cum poți recunoaște vârfurile despicate? Prin examinarea atentă a vârfurilor firelor de păr care pot să apară efectiv despicate în două la vârf. Firul este mai fragil spre vârf și se poate rupe cu ușurință.
Ce putem face cu adevărat pentru părul nostru este să evităm apariția vârfurilor despicate și a degradării părului.
Iată cum:
- Evitarea perierii părului cât timp este ud. Dacă îl pieptănăm ud, ar fi bine să o facem cu un pieptene cu dinții cât mai rari și nu cu o perie deasă
- Evitarea șampoanelor și balsamurilor care conțin alcool, deoarece nu fac decât să usuce suplimentar părul
- Consumarea unei cantități crescute de lichide, mai ales în sezonul cald
Păr lipsit de volum
Un păr fără volum are nevoie de o îngrijire specială și de produsele profesionale potrivite. Pentru a obține rezultate spectaculoase, nu este suficient să cumperi primul șampon pe care scrie „șampon pentru volum” de pe piață.
Trebuie să ții cont de faptul că părul fără volum se împarte, la rândul lui, în mai multe categorii:
- Păr fără volum cu tendință de îngrășare
- Păr uscat fără volum
- Păr gras la rădăcini și uscat la vârfuri
Odată identificat tipul de păr, iată câteva sfaturi ce le poți aplica pentru a avea mai mult volum:
- Folosește un șampon și un balsam fără sulfați destinat părului fără volum
- Evită să aplici balsamul la rădăcina părului
- Un truc pentru a obține mai mult volum este de a folosi un șampon uscat, chiar dacă părul tău este curat. Un șampon uscat va aduce un plus de volum unui păr subțire, deoarece are în compoziție particule care oferă volum
- Folosește o spumă de păr pentru volum
Mătreața
Principalele simptome ale mătreții sunt scuamele și mâncărimea de la nivelul scalpului. Printre cauzele acestui fenomen, se numără spălarea mai rară a părului, care duce la acumularea de celule ale pielii ce formează scuame și dau mâncărime, dar și diferite produse de îngrijire care irită scalpul.
Dacă îți speli părul suficient de des, poți ține sub control sebumul și simptomele mătreții. În funcție de tipul de mătreață cu care te confrunți, îți recomandăm o rutină cu produse antimătreață care să conțină șampoane special create pentru eliminarea mătreții.
O altă regulă de aur în îngrijirea anti-mătreață este să încerci să reziști nevoii de a te scărpina. Inițial, mâncărimea este cauzată de iritația produsă de mătreață, dar scărpinatul nu va face decât să intensifice această iritație. În plus, utilizarea prea multor produse de îngrijire a părului poate, de asemenea, să irite scalpul și, astfel, să producă mai multă mâncărime.
Căderea părului
Când se confruntă cu căderea părului, mulți oameni nu sunt siguri unde să apeleze pentru ajutor și apelează la diverse soluții. Rezultatele acestor eforturi sunt adesea modeste în cel mai bun caz și ajung rareori la rădăcina problemei. Dacă îți pierzi părul, iată ce recomandă experții:
- Fă o programare pentru a vedea un dermatolog. Căderea părului are atât de multe cauze! Cu cât găsiți mai devreme cauza, cu atât sunt mai mari șansele de a obține rezultatele dorite
- Spălați și condiționați părul, fără a-l traumatiza
- Renunțați la tratamentele cu ulei fierbinte
- Opriți vopsirea acasă și îndreptarea chimică
- Limitați utilizarea ondulatoarelor, plăcilor și pieptenilor fierbinți, folosind unul numai pentru o ocazie specială
- Dacă fumezi, ia în considerație să renunți la acest viciu
- Mănâncă sănătos. Consumul de prea puține calorii în fiecare zi poate provoca, de asemenea, căderea semnificativă a părului
Efectele negative ale mediului și condițiile meteo
Temperaturile și condițiile climatice în schimbare ale locului în care locuiți joacă un rol major în cât de bine (sau de rău) arată părul. Iată câteva dintre modalitățile în care diferitele condiții meteorologice/climatice pot afecta textura și creșterea părului:
Vântul – poate face părul uscat, fragil și poate produce noduri și încurcături în părul dezlegat.
Umiditatea – într-o zi umedă, dacă părul tău este predispus la uscăciune naturală, acesta va atrage și va absorbi toți vaporii de apă din aerul înconjurător, permițând structurilor moleculare din păr să se deterioreze
Căldura – expunerea directă la soare poate fi excesiv de dăunătoare pentru sănătatea generală a părului tău, expunerea la razele UV poate distruge structura moleculară a părului tău, lăsându-l uscat, lipsit de viață și lipsit de strălucirea sa naturală.
Poluanții din apele de suprafață și subterane combinate cu alte minerale provoacă uscarea, ruperea și subțierea foliculilor de păr.
Poluarea a fost, de asemenea, legată de scalpul gras, mâncărime și mătreață, care sunt simptome destul de comune pentru o persoană obișnuită. Deși ar putea exista o explicație mult mai simplă, este important, mai ales dacă locuiești într-un oraș industrial mare, să reții că poluarea poate fi cauza principală. Această iritare, dacă este lăsată neobservată sau tratată necorespunzător, poate duce chiar la căderea permanentă a părului.