Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele optimiste trăiesc mai mult și mai sănătos decât pesimiștii. Mai clar, optimiștii se descurcă mai bine în situațiile stresante grave decât pesimiștii, deoarece aceștia întâmpină mai puține evenimente stresante în viața de zi cu zi.
Momentan nu se știe cu exactitate cum ajung optimiștii să își reducă la minimum doza de stres. Totuși, cercetătorii consideră că aceștia fie evită certurile, fie pur și simplu nu percep anumite evenimente ca fiind stresante.
Metoda prin care poți îmbătrâni frumos
De asemenea, mai multe studii au creat o legătură între optimism și longevitate. Mai clar, oamenii optimiști, îmbătrânesc mai sănătos și au riscuri mult mai mici de a face boli grave. În cazul pesimiștilor situația nu este asemănătoare.
Pe baza acestor studii, medicul Lewina Lee, psiholog clinician în Boston, a început să cerceteze dacă optimismul ar putea proteja împotriva efectelor stresului în rândul adulților.
Astfel, au fost analizate informații furnizate de 233 de bărbați care aveau cel puțin 21 de ani când s-au înscris în cadrul studiului, între 1961 și 1970. Sondajele din anii ’80 şi ’90 au evaluat nivelul de optimism al bărbaţilor.
Optimismul te scapă de boli grave
Între 2002 şi 2010, aceştia au completat până la trei jurnale de opt zile. În aceste jurnale, ei şi-au înregistrat starea de spirit şi orice situaţie stresantă cu care s-au confruntat. Oamenii de știință au suspectat că optimiștii și-ar putea reveni mai repede decât pesimiștii la o stare bună de spirit după un eveniment stresant. Totuși, datele încă nu au confirmat acest lucru.
În viață totul este despre alegeri. Chiar dacă unii se nasc mai optimiști decât alții, putem alege modul în care vrem să fim. Dacă nu știm de unde să începem, medicul Lee a dat câteva sfaturi.
Astfel, pentru a deveni mai optimiști, trebuie să fim conștienți de modul în care reacționăm la o situație sau o judecăm. Oamenii de multe ori reacționează din prima într-un fel negativ. Astfel, va fi util să încercăm să reacționăm diferit, puțin mai optimiști. Asta nu înseamnă să ignorăm riscurile, ci să fim conștienți de punctele noastre forte.