În ultimul timp, masca de protecție a devenit un accesoriu necesar. Fiind întotdeauna la îndemâna noastră tindem să o folosim în mod greșit sau să nu respectăm igiena măștii. Medicii au identificat cele mai curente greșeli și ne recomandă să le evităm.
Purtăm masca zi de zi. Fie la muncă, la cumpărături, afară sau în interior. Pandemia de coronavirus ne-a restricționat, dar acum trebuie să fim și responsabili. Felul în care purtăm masca, poate prelucra eficiența măștii. Igiena este importantă în ceea ce privește acest factor de protecție și deși oamenii au fost reticenți în privința purtării ei, acum a devenit absolut necesară.
Iată care sunt câteva dintre greșelile identificate:
Pui masca în locuri neigienizate
Deseori, avem tedința de a pune masca în buzunar, în geantă sau să o aruncăm în mașină. În aceste locuri neigienizate nu este recomandat să punem masca, mai ales că urmează să ajungă pe față. Tenul trebuie să fie protejat de factori precum praf și mirobi. În plus, trebuie să evităm orice factor care ne-ar afecta protecția impotriva virusului.
Dezinfectezi masca cu clor si alcool
Masca textilă este preferată în detrimentul celei medicinale, dar trebuie să fim atenți la felul în care o spălăm și dezinfectăm înainte de a o folosi. Pentru dezinfectare, medicii recomandă să fie spălată la 60 de grade celsius în mașina de spălat, temperatura optimă. Detergentul obișnuit își va face treaba și este de ajuns, deoarece detergentul obișnuit distruge eficiența măștii.
O folosești doar în spațiile interioare sau obligatorii
Deși nu este mereu obligatoriu, masca de protecție are o eficiență mai bună atunci când este purtată în orice loc în care factorul de risc este mare. Poliția, paza sau politica țării nu ar trebui să fie un o factor de obligativitate. Virusul poate ajunge cu ușurință în gură și în nas, chiar și acolo unde nu ne atrage nimeni atenția.
Porți masca de unică folosință de mai multe ori
Măștile de unică folosință au fost special concepute pentru o singură utilizare. Această practică este greșită și distruge eficieța măștii. Măștile textile, în schimb pot fi reutilizate dacă sunt îngrijite corespunzător, așa cum s-a menționat mai sus.
Atingi masca fără să te speli pe mâini
Riscul de infectare crește dacă atingem masca fără să ne spălăm mâinile înainte de a o folosi. Pentru a evita contaminarea, nu uita să te speli pe mâini sau să le dezinfectezi înainte de a atinge masca. Aceasta ajunge pe față și poate transmite instant microbii.