Semnalele de la ambele părți indică că se caută o iarnă lungă, mai degrabă decât să exploreze perspectivele pentru o așezare

Până acum câteva săptămâni, se părea că conflictul din Ucraina se va îndrepta spre lunile de iarnă înghețate, fără ca niciuna dintre părți să facă progrese apreciabile.

Această prognoză s-a schimbat odată cu ofensiva ucraineană bruscă și de succes prin cea mai mare parte a orașului Harkov ocupat. Care a galvanizat susținătorii occidentali ai Ucrainei la fel de mult pe cât a dus la recriminări la Moscova.

Armata rusă trebuie să se întrebe acum ce fel de forță și unde exact sunt desfășurate pot recăpăta inițiativa. După ce Ucraina a capturat mai mult teritoriu într-o săptămână decât au avut forțele ruse în cinci luni. Sunt implicate și o dinamică politică importantă. Kremlinul se confruntă cu alegeri dificile. Dacă să declare o mobilizare generală pentru a revigora unitățile sale din ce în ce mai zdrențuite din Ucraina și cum să gestioneze un deficit bugetar. Chiar dacă se află pe rezerve valutare ridicate istoric.

Mult dincolo de teatrul de război, Rusia trebuie să aleagă cât de mult își va arma influența asupra aprovizionării cu gaze a Europei. În același timp, apărarea rusă din Herson este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari, în ciuda faptului că este întărită. Datorită succesului Ucrainei de a întrerupe aprovizionarea peste râul Nipro și de a viza posturile de comandă și depozitele de muniții.

Armata rusă nu are o bogăție de unități noi de injectat în conflict

Iarna se apropie cu pași repezi în Ucraina. Iată ce urmează după conflict
pixabay.com

Corpul 3 de armată, recent înființat, cuprinde în mare parte batalioane de voluntari recrutate în regiunile rusești. Alte grupuri tactice de batalion au fost reconstituite după ce au suferit pierderi grele. Există rapoarte persistente de destrămare a disciplinei în rândul unităților ruse. Retragerea dezordonată din Harkov, cu cantități mari de echipamente militare abandonate, este o dovadă a acestui lucru. Dar și a problemelor cronice de comandă care nu vor fi remediate peste noapte.

Evident, Ucraina a pierdut și mii de soldați, inclusiv mulți din cele mai bune unități ale sale din Donbas. Iar un oficial militar al NATO a declarat pentru CNN că, deși măturarea în Ucraina a fost o creștere majoră a moralului, „Nu îmi pot imagina că același lucru se întâmplă de două ori”. În timp ce guvernele se pregătesc să cheltuiască mari pentru a atenua efectele aprovizionării excepțional de limitate.

O altă potențială dilemă

Primele semne că sprijinul chinez pentru invazia rusă, niciodată din toată inima, ar putea scădea.

Contraofensiva uimitoare a Ucrainei din Harkov, combinată cu mai multe progrese de uzură în sud, au prezentat Kremlinului și mult criticatului Minister al Apărării al Rusiei o serie de opțiuni proaste. Pe măsură ce iarna se apropie, ei trebuie să aleagă ce front să acorde prioritate. Și dacă să dubleze eforturile pentru a îndeplini obiectivul declarat al lui Putin. Ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk. Rușii dețin în prezent aproximativ 20% din terenul ucrainean, inclusiv Crimeea și părți din sud.

Pierderi

Luarea Donețkului este acum o comandă mai înaltă pentru ruși. Șapte luni de război au arătat deficiențele logisticii rusești. Care nu vor deveni mai ușoare pe vreme mai umedă și mai rece.

În câteva zile, Rusia a pierdut una dintre cele trei axe de atac de la Donețk. Nu s-au înregistrat progrese în privința celorlalte două de la sfârșitul lunii iunie. În același timp, apărarea rusă din Herson este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari. În ciuda faptului că este întărită, datorită succesului Ucrainei de a întrerupe aprovizionarea peste râul Nipro și de a viza posturile de comandă și depozitele de muniții.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.