Ați simțit deja frigul de dimineață când ați ieșit afară? Ei bine, pregătiți-vă, pentru că iarna își intră în drepturi! Conform datelor proaspăt primite de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), România se va confrunta cu temperaturi sub pragul de înghețare în următoarele patru săptămâni, începând cu 8 ianuarie și până pe 5 februarie.

Haideți să vedem ce ne așteaptă, ca să nu ne ia gerul prin surprindere!

În săptămâna 8 – 15 ianuarie, se pare că mercurul din termometre va resimți un adevărat șoc. Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Dar asta nu e tot! Scăderea termică bruscă va fi mai accentuată în regiunile nord-estice și sud-estice. Și ca și cum frigul nu era suficient, regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, centrale, dar mai ales în cele nord-vestice. Totuși, un pic de ploaie mai cade pe aici, pe colo, ușor excedentar, local, în regiunile sudice și nord-estice.

Mergând mai departe, în săptămâna 15 – 22 ianuarie, lucrurile stau puțin diferit. Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea țării. Totuși, în extremitatea de nord-est a țării, va fi mai frig, iar în sud-est se anunță ușor mai cald.

Și nu uitați de umbrele, căci cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Să nu credeți că scăpăm de frig așa ușor! În săptămâna 22 – 29 ianuarie, temperaturile medii vor continua să fie ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toată țara, dar mai ales în regiunile nord-estice. Cât despre ploi, ele vor fi mai degrabă o raritate în vest și nord-vest, dar în rest, situația va fi apropiată de normal.

Și în sfârșit, în săptămâna 29 ianuarie – 5 februarie, cu excepția regiunilor centrale, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale, în restul țării ne așteaptă temperaturi ușor sub cele specifice pentru această săptămână. Acest lucru se va simți mai ales în estul și nord-estul teritoriului.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi apropiate de normale pe întreg teritoriul național.

Deci iată ce ne rezervă vremea pe următoarele 4 săptămâni: o combinatie de frig, ploi și prea putine zile de normalitate. Nu uitați de căciuli, mănuși și fulare, căci iarna aceasta a terminat cu joaca!