Deputatul PNL, Florin Roman, a vorbit despre situaţia foselor septice din grupurile sanitare ale şcolilor. Potrivit deputatului, fosele septice ar trebuie amplasate la 20-30 de proprietăţi şi ar ajunge la sumele de 50.000de euro bucata.

„În mediul rural tot mai puțină lume se racordează la rețeaua de canalizare din cauza prețurilor mari la branșamente. Există o discuție la nivelul PNL pentru o subdiviziune pe fose septice a programului de introducere a canalizării. În zonele rurale unde populația scade, prețul foselor e mult mai rezonabil. Gândiți-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi, gradul de branșare la rețea e între 30-40% la canalizare, pentru că oamenii refuză din cauza costurilor”, a declarat deputatul.

La ora actuală, în România secolului 21, peste 80 din locuinţele din mediul rural nu au conectare la reţeaua de canalizare.

„Mâine vom construi acum. Ceea ce am putea putea face mâine facem astăzi. Construim acum mâine. Nu mai așteptăm ani pentru a finanța aceste proiecte în exercițiul financiar 2021-2027. Vom finanța aceste proiecte din lista de rezerve acum. Când vorbim despre toaletele din curtea școlii într-adevăr suntem într-o direcție corectă și bună „Când vorbim de toaletele din curtea şcolii într-adevăr suntem într-o direcţie corectă şi bună. Am avut discuţii cu Ministerul Educaţiei, cu doamna Raluca Turcan. Vom finaliza acest proces de a construi toalete pentru elevi să nu mai fim nevoiţi să mergem iarna în curte. (…) Eu cred că peste 80% din şcolile din România, care au avut această problemă, peste 1.000 de unităţi şcolare, această problemă va fi finalizată în acest an”, a declarat Ministrul dezvoltării, Ion Ştefan.

Pe marginea acestui subiect, liberalii au depus astăzi proiecte ce urmează să fie depuse în Parlament. Primele discuţii au fost purtate cu ministrul Economiei şi urmează să se dezbată şi cu ministrul Dezvoltării Regionale, ministrul de Finanţe, ministerul de Transporturi şi ministerul Educaţiei.

 

Share.