Reclamă
Reclamă

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din 12 județe ale țării, în vigoare începând de astăzi, de la ora 16:00, până miercuri, ora 14:00. Județele afectate sunt Maramureș, Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Alba, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași.

De asemenea, este activ și un Cod galben de inundații care afectează râuri din 8 județe, valabil de astăzi, de la prânz, până miercuri, ora 16:00. Zonele vizate sunt Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Bucovina și Moldova.

„Începând de astăzi, de la ora 16:00, până miercuri, la ora 14:00, va intra în vigoare Codul portocaliu, care vizează județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Alba, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași. De asemenea, este activ și Codul galben, cu valabilitate începând de astăzi, la prânz, până miercuri, la ora 16:00, pe anumite sectoare de râuri din Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Bucovina și Moldova. Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud și Suceava”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), informează Agerpres.

Reclamă

Potrivit sursei citate, vor fi afectate bazinele hidrografice Tisa – intrarea în țară, Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Dunăre – afluenții mici aferenți sectorului amonte de stația hidrometrică Calafat, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut.

Recapitulând, codul portocaliu de inundații este valabil până miercuri la ora 14:00, iar codul galben până miercuri la ora 16:00. Județele afectate sunt Maramureș și Bistrița Năsăud, unde viiturile rapide și scurgerile pe versanți pot cauza inundații locale severe.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro