Reclamă

Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești nu poate fi declarat de importanță națională fără un studiu de fezabilitate actualizat, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Într-o conferință de presă, Burduja a explicat că „la Tarnița problema nu este, cum a declarat Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), că nu este declarat de importanță națională și de aceea nu se poate face un studiu de fezabilitate. Din contră, logica e să faci un studiu de fezabilitate, să-l aduci la zi, după care să-l poți, eventual, declara de importanță națională.”

Deși proiectul a fost bugetat la peste trei milioane de euro, atribuirea studiului de fezabilitate a întâmpinat dificultăți. SAPE a respins ambele oferte depuse în octombrie pentru realizarea „Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.

În octombrie 2023, SAPE a lansat prima procedură de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate. Din cei 16 ofertanți inițiali, nicio ofertă nu a fost completă sau criptată financiar până la data limită, ducând la anularea automată a licitației. Aceasta a fost reluată în ianuarie 2024, iar în iunie au fost depuse două oferte, ambele fiind respinse deoarece nu corespundeau cerințelor modificate ale caietului de sarcini.

În noiembrie, Ministerul Energiei și Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. Itochu este implicată în revizuirea documentației tehnice și va participa la studiu, proiectul tehnic și execuția proiectului.

Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești este esențial pentru dezvoltarea energetică a României. Acesta va contribui la îmbunătățirea funcționării centralei nucleare de la Cernavodă și a centralelor termoelectrice și va facilita transferul de energie electrică, asigurând reglajul frecvență-putere și rezerva terțiară rapidă. De asemenea, proiectul va susține funcționarea centralelor electrice regenerabile și va îmbunătăți participarea Sistemului Energetic Național pe piața europeană de energie electrică, conform Ministerului Energiei.

Ministrul Burduja a subliniat că nu renunță la proiect și că România trebuie să continue dezvoltarea acestuia, indiferent de neajunsurile întâmpinate cu studiul de fezabilitate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro