Reclamă
Reclamă

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat joi că a bombardat nordul Israelului ca represalii după uciderea unuia dintre combatanţii săi într-un atac israelian în sudul Libanului. Acțiunea vine la o zi după un discurs incendiar al liderului grupării, Hassan Nasrallah.

În discursul său de miercuri seara, Nasrallah a avertizat că „niciun loc” din Israel nu va fi cruțat de rachetele Hezbollah dacă liderii israelieni îşi vor pune în aplicare ameninţarea de a ataca Libanul. În plus, el a amenințat Ciprul, susținând că „deţine informaţii” că această țară membră a Uniunii Europene ar putea să își deschidă aeroporturile şi bazele pentru Israel în cazul unui război împotriva Hezbollah.

Joi, Hezbollah a transmis într-un comunicat că a lansat „zeci de rachete Katiuşa” asupra unei poziţii militare din nordul Israelului. Gruparea a precizat că atacul a fost realizat „ca represalii la asasinatul comis de inamic în satul Deir Kifa”. Hezbollah a confirmat moartea unui luptător din acest sat, iar o sursă apropiată grupării islamiste a declarat că acesta a fost ucis în atacul de la Deir Kifa.

Reclamă

Armata israeliană a confirmat că a „eliminat” un luptător Hezbollah într-o „lovitură ţintită”, menționând că acesta era un comandant local al grupării.

Războiul devastator din Fâşia Gaza, care a început după un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a condus la violenţe zilnice la frontiera israeliano-libaneză, între Hezbollah, un aliat al Hamas, şi armata israeliană.

Potrivit unui bilanț realizat de AFP, în cele peste opt luni de violențe între Hezbollah și armata israeliană, s-au înregistrat cel puțin 479 de morți în Liban – majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi 93 de civili. De partea israeliană, cel puţin 15 soldaţi şi 11 civili au fost ucişi, conform autorităților israeliene.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro