Reclamă

Herghelia de cai lipițani de la Sâmbăta de Jos, județul Brașov are o istorie impresionantă. Bazele acesteia au fost puse încă din anul 1847, atunci când erau aduși în locație rase superioare de cai tocmai din Slovenia. Satul de unde  cabalinele erau importate purta denumirea „Lipița”, de aici și denumirea rasei actuale atât de cunoscute de „lipițani”. Chiar dacă era o adevărată atracție a regiunii la vremea înființări, regimurile și numeroasele legi riguroase „au purtat” herghelia din responsabilitatea unei instituții către alta. În 2002, splendida locație a trecut în subordinea Regiei Naționale a Pădurilor până în 2015 când a fost preluată de către Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din România. De atunci, herghelia poate fi vizitată și chiar oferă periodic diferite spectacole ecvestre pentru iubitorii acestor animale.

 

De ce sunt considerați o rasă superioară caii lipițani?

La Herghelia de stat de la Sâmbăta de Jos sunt îngrijiți cai descendenți ai primilor lipițani ajunși în România. O parte dintre cabaline sunt repartizate pentru sport și agrement, ceea ce înseamnă că doritorii pot achiziționa și ore de echitație. Locația oferă un spațiu ideal pentru un astfel de sport, fiind întinsă chiar la poalele munților.

Anual, numărul vizitatorilor hergheliei crește exponențial, semn că în ultimii ani a existat implicare în a promova acest loc splendid.

Un castel în paragină, pată neagră în peisaj

Locația fabuloasă înconjurată de pajiște și pădure este umbrită parcă de o frântură dezolantă. Un castel impozant construit între anii 1750-1760 a ajuns o ruină, neiertat de trecerea timpului. Acesta aparținea fratelui baronului Samuel von Brukenthal. Edificiul cu arhitectură aparte seamănă cu cel din Sibiu, care a aparținut personajului istoric.

Chiar dacă de-a lungul anilor inclusiv cetățenii locului au încercat să se mobilizeze în a cere refacerea castelului, până în prezent acesta nu poate fi inclus pe o listă a obiectivelor turistice cu care țara noastră se mândrește.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro