Reclamă
Reclamă

Cancelarul conservator Karl Nehammer a declarat că a auzit ”mesajul” alegătorilor și promite o înăsprire a luptei împotriva ”imigrației ilegale”, după ce Partidul Libertății (FPO, extremă dreaptă) s-a plasat pe primul loc în alegerile europene de duminică în Austria, obținând astfel o primă victorie într-un scrutin național, cu 25,7% din voturile exprimate.

FPO este urmat de Partidul Popular (OVP, conservatori), cu 24,7%, în prezent la guvernare, și Partidul Social Democrat (SPO, centru-stânga), cu 23,2%. Verzii au obținut un scor de 10,7%.

Extrema dreaptă este implantată politic în Austria din anii ’80. Ea a fost asociată puterii la nivel național pentru prima oară în Uniunea Europeană în 2000, când un sfert de milion de oameni au protestat în stradă față de succesul tribunului Jorg Haider. FPO, înființat în anii ’50 de către foști naziști, a guvernat în perioada 2017-2019, în coaliție cu conservatorii, scrie News.ro.

Reclamă

După scandalul răsunător Ibizagate, FPO a obținut doar trei mandate în Parlamentul European în 2019, un număr care urmează să se dubleze în noul hemiciclu european. Partidul s-a redresat sub conducerea liderului său radical, Herbert Kickl.

”Alegătorii au scris o pagină de istorie”, a salutat Herbert Kickl în fața susținătorilor la Viena, cu ”voința de a deschide o nouă eră politică în Austria și Europa”.

Kickl, care a ajuns la șefia partidului în 2021, a recucerit alegătorii cu ajutorul unui discurs ”antivaccin” în plină pandemie COVID-19, într-o țară sfâșiată de măsuri sanitare stricte care a mers până la plasarea în carantină a persoanelor nevaccinate.

În privința războiului din Ucraina, Herbert Kickl apără ”neutralitatea” Austriei și denunță susținerea acordată Ucrainei și sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană Moscovei. În timpul campaniei, FPO a lipit afișe cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îmbrățișându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cancelarul Karl Nehammer a anunțat că a auzit ”mesajul” alegătorilor și a promis să le recâștige încrederea printr-o înăsprire a luptei împotriva ”imigrației ilegale”.

După acest succes în alegerile europene, FPO speră să obțină o victorie în alegerile legislative prevăzute la sfârșitul lui septembrie, fără garanția găsirii unor parteneri cu care să guverneze.

Herbert Kickl a cerut duminică mai mult și a evocat ”această nouă etapă care este Cancelaria federală”.

”Această țară are nevoie de un șef de Guvern FPO”, a declarat el, în contextul în care doar presa austriacă a fost autorizată la seara electorală.

În total, 6,4 milioane de persoane au fost chemate la urne în Austria, care dispune de 20 dintre cele 720 de mandate de eurodeputați.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro