Hepatita este una dintre cele mai răspândite boli din zilele noastre și specialiștii afirmă că 3 din 10 persoane suferă de această boală. Conform cercetărilor, hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului, care constă în distrugerea celulelor hepatice și este împărțită în hepatita de tip A,B sau C.
Hepatita de tip A are ca sursă de infecție: apa contaminată, mâinile murdare și alimentele contaminate. Diagnosticarea se face prin analize de sânge care să determine prezența anticorpilor Ig M anti-VHA. Virusul hepatitei A NU se transmite prin intervenții chirurgicale, sânge sau injecții.
Hepatita de tip B și D au ca sursă de infecție: contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată, sânge și produse cu sânge infectate, dar și transmiterea de la mamă la făt. La fel ca în cazul hepatitei de tip A, diagnosticarea se face prin analize de sânge specifice și în cele mai multe cazuri determină forme de hepatită grave asociate cu insuficiențe hepatice.
Hepatita de tip C are ca factori de risc pentru infectare: transfuziile cu sânge infectat, contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată, drogurile administrate intravenos cu ac de seringă infectat și transmiterea de la mamă la făt. Majoritatea cazurilor de hepatită de tip C generează o hepatită cronică, o ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic.
Simptomele asociate hepatitei sunt: stările de oboseală, vomă, îngălbenirea pielii și a scleroticii ochilor, durerile musculare dar și pigmentarea brun închisă a urinei. Diagnosticul de hepatită se face DOAR în urma analizelor de sânge specifice și prin consultarea medicului specialist.
În urma cercetărilor intense din ultima decadă s-au descoperit tratamente inovatoare pentru virusul de tip B. Ultimul și cel mai eficient are la baza entecavirul, substanța activă ce exclude pericolul dezvoltării rezistenței la tratamentul îndelungat, oprind boala din evoluție.