Hamas și Jihadul Islamic sunt „pregătite să încheie” un acord pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza, au afirmat marți cele două grupări palestiniene într-un comunicat comun, relatează Reuters, preluată de news.ro.

Mișcările militante au precizat că au trimis răspunsul lor la propunerea americană de acord de încetare a focului către mediatorii din Qatar și Egipt. Răspunsul Hamas a inclus un nou calendar menit să realizeze o încetare permanentă a focului și o retragere a trupelor israeliene din Gaza, inclusiv de la punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat un oficial familiarizat cu discuțiile.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat luni propunerea prezentată de președintele Joe Biden pentru o încetare a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza și a cerut militanților palestinieni să accepte acordul care vizează încheierea războiului.

Hamas a salutat adoptarea rezoluției întocmite de SUA și a transmis într-o declarație că este gata să coopereze cu mediatorii pentru implementarea principiilor planului „care sunt în concordanță cu cerințele poporului nostru și ale rezistenței”.

Rusia s-a abținut de la votul ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției care sprijină un plan de încetare a focului în trei faze, prezentat de Biden la 31 mai, pe care el a descris-o drept o inițiativă israeliană.