Hamas a prezentat o contrapropunere în cadrul negocierilor indirecte pentru războiul din Gaza, în urma respingerii unui compromis propus de SUA, Egipt și Qatar, potrivit unor rapoarte recente. Contrapropunerea cere oprirea conflictelor și retragerea armatei israeliene din zonele urbane ale Gaza pe o perioadă inițială de șase săptămâni.

Oferta Hamas include eliberarea ostaticilor israelieni în schimb pentru prizonierii palestinieni, cu o retragere treptată a forțelor israeliene post încetarea focului de 42 de zile. Aceasta prevede, de asemenea, revenirea palestinienilor strămutați în nordul Fâșiei Gaza și începerea procesului de schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni după retragerea completă a Israelului pe teritoriul său.

În detaliu, pentru fiecare civil israelian eliberat, Israelul va trebui să elibereze 30 de prizonieri palestinieni, iar pentru fiecare soldat israelian – 50 de prizonieri palestinieni, inclusiv 30 de condamnați pe viață. Soldații israelieni și ostaticii decedați ar urma să fie restituiți într-o fază ulterioară, după ce asediul asupra Gaza se încheie și începe reconstrucția.

Pe fundalul negocierilor, situația umanitară din Gaza rămâne critică, cu trei brutării reluate duminică cu sprijinul Programului Alimentar Mondial al ONU. Cu toate acestea, rata deceselor și foametea cresc în continuare, peste un milion de persoane fiind în risc de a muri de foame, conform oficialilor și organizațiilor umanitare. Peste 33.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului pe 7 octombrie.