Hamas a anunțat că va elibera sâmbătă trei ostatici israelieni, în conformitate cu planul de armistițiu stabilit, într-un pas important pentru detensionarea conflictului din Fâșia Gaza. Anunțul vine după ce Hamas amenințase cu amânarea eliberărilor, acuzând Israelul de încălcări ale înțelegerii prin refuzul de acces la corturi și adăposturi, printre alte presupuse deficiențe. Israelul, cu susținerea președintelui american Donald Trump, a reacționat afirmând că își va relua ofensiva militară dacă ostaticii nu sunt eliberați.
Oficialii israelieni nu au comentat încă declarația Hamas, lăsând viitorul armistițiului într-o stare de incertitudine. Delegația Hamas a desfășurat discuții la Cairo cu reprezentanți egipteni și a solicitat prim-ministrului Qatarului sprijin pentru furnizarea de adăposturi suplimentare, materiale medicale și echipamente necesare în reconstrucția și ajutorarea populației afectate din Gaza. Mediatorii și-au luat angajamentul să „elimine toate obstacolele” pentru a sprijini aceste nevoi.
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdul Latif al-Qanou, a confirmat pentru The Associated Press că eliberarea celor trei ostatici va fi dusă la îndeplinire sâmbătă. În paralel, televiziunea de stat egipteană Qahera TV a anunțat că Egiptul și Qatarul au avut un rol esențial în depășirea acestei dispute. Încă de la instituirea armistițiului în ianuarie, după un conflict de peste 15 luni, cele două națiuni au asigurat canale esențiale de negociere cu Hamas.
Mijloacele de presă egiptene au prezentat imagini cu camioane încărcate cu adăposturi temporare și buldozere, trecând prin punctul de frontieră Rafah către Gaza, semnalând continuarea eforturilor logistice internaționale pentru implementarea armistițiului.
Totuși, armistițiul se confruntă cu provocări semnificative în continuare. La începutul lunii martie, prima fază a acestuia ar trebui să se încheie, iar dialogurile substanțiale asupra următoarei etape nu au demarat încă. Pe de altă parte, propunerea președintelui Trump de relocare a două milioane de palestinieni din Gaza a generat opoziții intense, fiind respinsă de palestinieni și de numeroase țări arabe. Acest plan a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului, fiind calificat drept o potențială încălcare a dreptului internațional.
Sprijinul politic dat planului de către aliații extremiști ai premierului israelian Benjamin Netanyahu prevede reluarea ofensivei după încheierea primei faze, cu scopul de a implementa viziunea lui Trump și de a slăbi controlul Hamas asupra teritoriului. Confruntările din regiune au început la 7 octombrie 2023, cu un atac devastator al Hamas în Israel, care a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane și răpirea a circa 250.
Eliberarea altor ostatici rămâne un aspect cheie al negocierilor, dat fiind că acestea sunt printre puținele elemente de forță pe care le mai poate utiliza Hamas pe scena internațională.