Reclamă

La doi ani după ce a dezvăluit cum a paralizat internetul în Coreea de Nord, hackerul P4x și-a făcut cunoscută identitatea reală. Alejandro Cáceres a decis să înfrunte regimul lui Kim Jong Un după ce nord-coreenii au încercat să îi viruseze calculatorul, conform unui articol publicat de El Pais.

În ianuarie 2022, atmosfera de sărbătoare din Phenian datorată testelor cu rachete balistice a fost rapid întreruptă. Un val de atacuri cibernetice a dezactivat internetul în toată țara timp de peste șapte zile. Atacul a vizat inițial site-urile naționale, inclusiv cel oficial de știri și pagina de vânzare a biletelor de avion Air Koryo. În scurt timp, toate legăturile digitale cu restul lumii au fost întrerupte, emailurile și serviciile cloud devenind inaccesibile.

În timp ce mulți observatori au speculat că incidentul a fost un răspuns al unui stat occidental la manevrele militare nord-coreene, adevărul era că întreaga operațiune a fost orchestrată de un singur om din locuința sa din Miami. Sub pseudonimul P4x, Alejandro Cáceres a lucrat pe timpul nopții, în pantaloni scurți și papuci, creând programe simple pe laptopul său și utilizând servere închiriate pentru a-și pune planul în aplicare.

„Trebuia făcut ceva. Eu cred că dacă cineva te atacă, trebuie să răspunzi,” a declarat Cáceres, explicând că atacul său a fost motivat de o tentativă anterioară a nord-coreenilor de a pătrunde în calculatorul său.

Cáceres și-a documentat atacul cibernetic, înregistrând videoclipuri și realizând fotografii pentru a demonstra că a reușit singur. Detaliile operațiunii sale au fost publicate în revista Wired în februarie 2022.

În 2023, la doi ani după incident, P4x și-a dezvăluit numele adevărat: Alejandro Cáceres. În vârstă de 39 de ani, el deține o companie de securitate cibernetică numită Hyperion Gray. Născut în SUA, din părinți columbieni, Cáceres a colaborat cu Pentagonul, DARPA și FBI, iar după atacul său asupra Coreei de Nord a fost abordat și de Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA).

„Oficial, nu pot să spună nimic despre ceea ce mi-au zis în legătură cu atacul meu cibernetic, dar erau fericiți. Știu că ceea ce am făcut este ilegal, dar nu îmi imaginez că Coreea de Nord ar putea să mă aducă la tribunal,” a adăugat Cáceres.

Între timp, el și-a luat diverse măsuri de precauție pentru siguranța sa. „Nu îmi plac armele, dar vorbind cu ofițeri din serviciile militare și de intelligence, mi-au spus că s-ar putea întâmpla diverse lucruri. Așa că, acum, am pe masă tastatura, mouse-ul, microfonul și Glock-ul,” a spus hackerul râzând.

Cáceres a relalat și un episod recent în care a cunoscut o persoană pe o aplicație de dating care s-a dovedit a fi suspicioasă. „Când ne-am întâlnit am văzut clar că era coreeancă. […] Ea mi-a spus că și-a schimbat numele pentru că era rudă cu un dictator nord-coreean pe nume Kim. Atunci, i-am zis ‘la revedere’,” a povestit hackerul.

Pe parcursul activității sale, Alejandro Cáceres a tras concluzia că guvernul american trebuie să fie mai agresiv în răspunsurile sale cibernetice. El a criticat lipsa de reacție a autorităților americane la încercarea nord-coreenilor de a pătrunde în calculatorul său și a fost surprins de vulnerabilitatea infrastructurii digitale a Coreei de Nord. „Uneori mi s-a spus că acest lucru nu se poate face, că sunt relații diplomatice care trebuie menținute. Și spun: este Coreea de Nord, cui naiba îi pasă?” a declarat Cáceres.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro