Grupul de hackeri a fost în trecut un subiect de știri, pentru că îi expuneau pe cei pe care comiteau nedreptăți prin atacuri cibernetice.
După ani în care a păstrat liniștea, se pare că grupul a reapărut ca urmare a protestelor violente din Minneapolis după moartea lui George Floyd, promițând să expună „numeroaselor crime” ale poliției orașului în lume.
Cine sunt cei de la Anonymous?
Grupul „hacktivist” nu are față și nici un lider. Ei se prezintă lumii afirmând „suntem legiuni”. Referindu-se la numărul un număr mare de persoane, care s-ar presupune că fac parte din grup. Fără nicio structură centrală de comandă. Oricine poate pretinde că face parte din grup. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că membrii pot avea priorități extrem de diferite și că nu există o agendă unică.
Dar, în general, aceștia sunt activiști, care au ca obiectiv de ai pe cei pe care îi acuză că au folosit greșit puterea. O fac în moduri foarte publice. Cum ar fi deturnarea de site-uri web sau forțarea acestora offline.
Simbolul lor este o mască Guy Fawkes, care a devenit celebră prin romanul grafic al lui Alan Moore, V pentru Vendetta, în care un revoluționar anarhist dă masca pentru a răsturna un guvern fascist corupt.
Ce acțiuni au întreprins?
Diverse forme de atac cibernetic sunt atribuite Anonymous în raport cu protestele cauzate de moartea lui George Floyd.
În primul rând, site-ul departamentului de poliție Minneapolis a fost scos temporar din funcțiune în weekend. Într-un suspect atacat Denial of Service (DDoS).
Aceasta este o formă nesofisticată, dar eficientă de atac cibernetic care inundă un server cu date până când acesta nu poate ține pasul și nu mai funcționează. În același mod în care site-urile de cumpărături pot deveni nefuncționale. Atunci când prea mulți oameni intră pe site pentru a comanda diverse produse.
O pagină de pe site-ul unei agenții minore ale Organizației Națiunilor Unite a fost transformată într-un memorial pentru George Floyd, conținutul a fost înlocuit cu mesajul „Odihnește-te în putere, George Floyd”, împreună cu un logo Anonymous.
Pe Twitter, postările neverificate au devenit virale. Aparent arătând cum de la radiourile poliției a început să se audă muzică împiedicând astfel comunicarea. Cu toate acestea, experții sugerează că este puțin probabil să fie un hack.
De asemenea, activiștii Anonymous au făcut de ani de zile acuzații împotriva președintelui Trump, preluate din documente dintr-un dosar în instanța civilă care au fost respinse voluntar de acuzator înainte de a intra în proces.
Este această revenire credibilă?
Moartea lui George Floyd a dus la ceea ce corespondentul BBC din New York, Nick Bryant, a descris drept cea mai răspândită turbulență rasială și tulburări civile de la asasinarea lui Martin Luther King în 1968.
În acest context o pagină de Facebook care pretinde că este legată de Anonymous a lansat un videoclip despre moartea lui George Floyd. În care a susținut un șir de alte crime care au implicat poliția Minneapolis și a amenințat că va acționa.
Pentru ce este cunoscut grupul Anonymous?
Prima operațiune principală a grupului care a ajuns în presă a fost împotriva Bisericii de Scientologie în 2008. Atunci a folosit atacuri DDoS pentru a anula unele dintre site-urile organizației. Împreună cu apeluri și mesaje de fax goale concepute pentru a perturba comunicarea.
În anii care au urmat, în urma unei crize financiare globale, grupul a acționat în sprijinul mișcărilor de protest de la Primăvara Arabă. A vizat Sony Entertainment în încercarea de a hackui consola PlayStation 3 . A sprijinit protestele Occupy Wall Street.
Imaginea revoluționară și disponibilitatea de a prelua entități puternice par a fi o lovitură în timpul crizei actuale din Statele Unite.