Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, afirmă că singurele opțiuni viabile pentru ca România să primească fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) includ reducerile salariale, concedierile în sectorul public sau revizuirea politicii fiscale. Recent, miniștrii PSD au trimis Guvernului o listă cu propunerile de tăieri bugetare pentru ministerele pe care le conduc.
Astăzi, toți miniștrii, inclusiv liberalii și reprezentanții UDMR, vor prezenta planurile lor de reducere a cheltuielilor cu 6%, la cererea premierului Nicolae Ciucă. Guvernul trebuie să conducă politica fiscal-bugetară într-un mod prudent și să gestioneze resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, pentru a asigura sustenabilitatea poziției fiscale. Prin urmare, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
Se taie salariile românilor
Se pare că reducerile vor fi diferențiate, deoarece unele ministere nu vor avea prea mult de unde să taie, în timp ce în cazul altor instituții, cu bugete mari alocate pentru bunuri și servicii, economiile vor fi semnificative.
Pe lângă planul de reducere a cheltuielilor, Ministerul Finanțelor lucrează la un plan general de austeritate pentru a ajuta România să respecte obiectivele asumate în PNRR. Acesta include eliminarea sporurilor acordate în timpul pandemiei și înghețarea oricăror majorări salariale până la finalizarea legii privind salarizarea bugetară. Angajările la stat ar putea fi, de asemenea, înghețate începând cu 1 mai.
Măsurile vizează și cheltuielile altor instituții și includ posibila limitare a cheltuielilor lunare și interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat. În primă fază, se discută despre pensia anticipată și despre faptul că persoanele care s-au pensionat înainte de vreme și au beneficiat de legi speciale nu se vor mai putea reangaja la stat.
Aceste măsuri urmează să fie discutate în cadrul coaliției de guvernare și, apoi, prezentate în spațiul public, cel mai probabil în săptămâna următoare. Ele vizează atragerea mai multor fonduri la bugetul de stat pentru a îndeplini obiectivul asumat în PNRR.
Nicolae Ciucă nu este de acord cu părerea lui Marcel Boloș
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, în acest moment, nu se poate vorbi despre o tăiere de salarii, deși ministrul Marcel Boloș a prezentat trei scenarii posibile, inclusiv revizuirea salariilor în sistemul bugetar sau reducerea numărului de bugetari.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, afirmă că pentru ca România să aibă acces la fondurile PNRR, opțiunile viabile sunt reducerea salariilor în sectorul bugetar sau scăderea numărului de angajați. Boloș a prezentat trei scenarii posibile, dar a menționat că acestea nu au fost discutate în Coaliție și că există timp până în decembrie, când este data limită pentru cererea de plată numărul 4 în cadrul PNRR.
Scenariile propuse includ revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, reducerea numărului de angajați în sectorul bugetar și revizuirea politicii fiscale. Aceste scenarii sunt necesare pentru a valida reforma salarizării personalului bugetar, care are termen limită în trimestrul 2 al anului. Comisia Europeană solicită României să asigure sustenabilitatea cheltuielilor pe termen lung, fiind vorba de sume mari.
Marcel Boloș a subliniat că reformele nu se realizează cu ușurință și că este important să se conștientizeze că în alte state membre ale UE, reformele nu au fost realizate fără sacrificii. Aceste măsuri pot fi nepopulare, în special pentru cei afectați, dar sunt necesare pentru a garanta sustenabilitatea finanțelor publice.