Guvernul României a fost autorizat să emită ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare de vară, între iulie și august 2024, conform unui proiect de lege adoptat marţi. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat că proiectul urmează să fie trimis în Parlament pentru aprobare. Această măsură permite Guvernului să intervină legislativ în mai multe domenii, exclusiv cele care intră sub incidența legilor organice.

„A fost aprobat spre trimitere în Parlament proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple în domenii precum finanţe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, și altele, pe durata viitoarei vacanțe parlamentare”, a comunicat Mihai Constantin. Domeniile vizate includ, de asemenea, afaceri interne, muncă și solidaritate socială, sănătate, transport și infrastructură, investiții și proiecte europene, cultură, și sport.

Prin acest proiect de lege, Guvernul își propune să asigure continuitatea în administrarea chestiunilor publice în perioadele în care Parlamentul nu este în sesiune. Este o practică obișnuită, conform expunerii de motive, ca înaintea încheierii sesiunilor parlamentare ordinare să fie adoptate legi de abilitare care permit Executivului să emită ordonanțe în anumite domenii stabilite. Conform Constituției, Parlamentul are opțiunea de a adopta o lege specială care să abiliteze Guvernul în acest sens.