Guvernul Ungariei analizează posibilitatea unei noi intervenții în piața carburanților pentru a reduce prețurile, conform unei declarații recente făcute de ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy. Această mișcare vine în urma solicitării către Oficiul Central de Statistică (KSH) de a furniza o analiză a prețurilor medii la carburanți la nivel regional, semnalând preocuparea oficialilor cu privire la costurile ridicate la pompă.

Ministrul Marton Nagy a criticat nivelul actual al prețurilor la combustibili, indicând că acestea sunt cu 7-9% mai mari decât media regiunii Europei Centrale. În cadrul unui apel recent către Asociația distribuitorilor de carburanți din Ungaria și grupul de petrol și gaze MOL, a fost solicitată reducerea prețurilor pentru a se alinia cu media regională. Aceasta vine după ce, în decembrie 2022, guvernul a eliminat un plafon impus prețurilor la carburanți, ceea ce a cauzat probleme de aprovizionare din cauza lipsei importurilor și achizițiilor de panică.

Conform declarațiilor ministrului Nagy într-un interviu pentru cotidianul financiar Vilaggazdasag, rezultatele analizei efectuate de KSH vor fi publicate în cursul acestei luni. Aceste date vor determina dacă guvernul va adopta măsuri suplimentare pentru a interveni pe piața carburanților. Scopul este de a preveni un decalaj și mai mare între prețurile locale și cele din regiunea Europei Centrale, menținând în același timp aprovizionarea stabilă.