Guvernul ucrainean a negat ferm planurile de a dezvolta arme nucleare, răspunzând unor informații publicate de ziarul britanic The Times, care sugerau că administrația președintelui Volodimir Zelenski ar lua în considerare construirea unei bombe atomice rudimentare. Aceste speculații au apărut în contextul presupusei retrageri a sprijinului militar al noii administrații americane pentru Kiev.
„Ucraina este atașată respectării Tratatului de Neproliferare Nucleară; nu avem, nu dezvoltăm și nu dorim să dobândim arme nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Gheorghi Tihii, pe contul de socializare al ministerului. Acesta a adăugat că Ucraina colaborează în mod transparent cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce face imposibilă utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare.
Speculațiile privind intențiile nucleare ale Kievului au fost alimentate de o declarație din octombrie, făcută de Zelenski într-o conferință de presă. El a menționat atunci că, într-o întâlnire cu Donald Trump din perioada campaniei electorale, ar fi sugerat posibilitatea dezvoltării de arme nucleare drept alternativă la aderarea Ucrainei la NATO.
Potrivit unui document al unui think tank ucrainean, realizat în colaborare cu consilieri ai administrației de la Kiev și la care The Times a avut acces, Ucraina ar fi capabilă să construiască o bombă nucleară rudimentară în doar câteva luni, aceasta fiind de zece ori mai mică decât cea utilizată de SUA în Nagasaki.
Informațiile din ziarul britanic susțin că acest scenariu ar putea fi luat în calcul în situația în care Donald Trump își retrage sprijinul militar pentru Ucraina, susținând poziția unor persoane din anturajul său.
La nivel oficial, Ucraina respinge categoric aceste afirmații și își reafirmă angajamentul față de tratatele internaționale care interzic proliferarea nucleară, subliniind importanța cooperării continue cu AIEA pentru asigurarea transparenței și legalității în utilizarea resurselor nucleare.