Reclamă

Guvernul taliban din Afganistan a interzis practicarea artelor marțiale mixte (MMA), motivând că acestea sunt „prea violente” și nu respectă legea islamică, relatează BBC. Decizia a fost anunțată marți de un oficial din cadrul autorității talibane pentru sport și a fost transmisă de poliția morală afgană, subordonată Ministerului taliban pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului.

„S-a constatat că acest sport este problematic în ceea ce privește Sharia și are multe aspecte care sunt în contradicție cu învățăturile islamului. Acesta este motivul pentru care a fost luată această decizie”, a declarat Direcția generală pentru educație fizică și sport a talibanilor într-un comunicat transmis agenției de presă AFP.

MMA are o popularitate semnificativă în rândul tinerilor din Afganistan, cu o bază de fani care s-a dezvoltat puternic în ultimele două decenii, mai ales înainte ca talibanii să revină la putere în 2021. Federația de Arte Marțiale Mixte a fost fondată în 2008, iar organizații precum Afghanistan Fighting Championship (AFC) și Truly Grand Fighting Championship (TGFC) au organizat numeroase competiții.

Interzicerea competițiilor de MMA nu este un fenomen nou sub conducerea talibană, acestea fiind efectiv suspendate încă din 2021, când fusese adoptată o legislație care interzicea „lovirea feței”. În urma acestui decret, unii luptători au reclamat hărțuire și amenințări din partea oficialilor, potrivit interviurilor publicate în revistele de profil.

Este de menționat, totuși, că în unele situații, autoritățile au permis anumite activități legate de MMA. În 2022, de exemplu, Ahmad Wali Hotak, o figură proeminentă în lumea MMA-ului, a organizat o conferință de presă în Kabul pentru a anunța o luptă ce urma să aibă loc în Rusia, luptă pe care a câștigat-o. La întoarcerea sa în țară, Hotak a fost întâmpinat de oficiali guvernamentali. Totuși, majoritatea luptătorilor au părăsit deja țara înainte de acest anunț recent.

La nivel internațional, MMA nu este încă recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic din cauza preocupărilor legate de siguranță. În acest context, patru dintre cei unsprezece afgani care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris, fie în echipa națională a Afganistanului, fie în cea a refugiaților, au avut la bază pregătire în artele marțiale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro