Reclamă
Reclamă

Spania va elimina temporar taxa pe vânzări la uleiul de măsline pentru a-i ajuta pe consumatori să facă față majorării prețurilor, a informat Guvernul de la Madrid, transmite AP, preluat de Agerpres.

Spania, cel mai mare producător și exportator mondial de ulei de măsline, se confruntă cu o reducere semnificativă a producției din cauza valurilor de căldură și a secetei prelungite. Acești factori, împreună cu presiunile inflaționiste globale, au determinat o creștere semnificativă a prețului uleiului de măsline în Spania și în alte țări mediteraneene.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, prețul uleiului de măsline a crescut cu 272% din septembrie 2020. În prezent, o sticlă de cinci litri de ulei de măsline poate costa peste 50 de euro (53 de dolari) la un supermarket din Spania. Uleiul de măsline este un ingredient esențial în bucătăria locală, fiind utilizat la gătit, dar și pentru salate, sandvișuri și legume.

Reclamă

Potrivit Ministerului Agriculturii, gospodăriile din Spania au consumat în medie șase litri de ulei de măsline pe persoană anul trecut, față de 0,4 litri în cazul consumatorilor internaționali. Majorarea prețului i-a determinat pe unii consumatori să opteze pentru uleiuri mai ieftine.

Până acum, Guvernul a redus taxa pe vânzări la uleiul de măsline de la 10% la 5%, ca parte a măsurilor contra inflației ridicate. În perioada iulie-septembrie, nu vor fi aplicate taxe pe vânzări la uleiul de măsline, iar în perioada septembrie-decembrie taxa va fi de 2%. După această perioadă, se va aplica o taxă de 4% și uleiul de măsline va fi considerat aliment de bază.

Ministrul Trezoreriei, María Jesus Montero, a afirmat că decizia reflectă „importanța uleiului de măsline în dieta mediteraneană și un stil de viață sănătos”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro