Guvernul slovac ia în considerare aplicarea unor măsuri de reciprocitate față de Ucraina, după ce aceasta din urmă a oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său către Slovacia. Premierul slovac, Robert Fico, a anunțat joi că partidul său, Smer, va discuta tăierea furnizării de energie electrică către Ucraina și reducerea sprijinului pentru refugiații ucraineni, în timp ce va solicita reînceperea tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor financiare suferite de Slovacia din această cauză.
Premierul a dezvăluit într-un mesaj video postat pe Facebook că o delegaţie slovacă va purta discuţii la Bruxelles săptămâna viitoare. După aceea, coaliţia de guvernământ va lua o decizie legată de reacția față de ceea ce Fico a descris drept „sabotaj” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Declar că partidul meu (Smer-SSD) este gata să dezbată şi să convină în coaliţie cu privire la oprirea furnizării de energie electrică şi reducerea semnificativă a sprijinului pentru cetăţenii ucraineni din Slovacia”, a afirmat Fico.
El a subliniat că reînceperea tranzitului sau obținerea unor mecanisme de compensare care să acopere pierderi financiare publice de aproape 500 de milioane de euro sunt „singura alternativă pentru o Slovacie suverană”. Fico a mai declarat că partenerii coaliţiei sale percep situaţia ca fiind „extrem de gravă şi demnă de un răspuns suveran”.
Chiar dacă Slovacia dispune de surse alternative de gaz, premierul a subliniat riscurile financiare la care este expusă ţara sa ca urmare a pierderii veniturilor din tranzit și a costurilor suplimentare pentru gazele aduse din alte surse decât cele rusești. De asemenea, acesta a avertizat asupra unei posibile creșteri a prețurilor la gaz și energie electrică în Europa în urma acestei decizii a Ucrainei.
În contextul în care președintele ucrainean a refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Gazprom, ce a expirat pe 31 decembrie 2024, Comisia Europeană a recomandat țărilor afectate, inclusiv Slovaciei, să se orienteze spre alte surse energetice, chiar dacă acestea implică costuri suplimentare. Livrările de gaz rusesc spre Europa prin intermediul Ucrainei au încetat definitiv, conform comunicatele oficiale emise de Kiev și Moscova.