Schimbările fiscale plănuite de Guvern îi lasă pe români în așteptare. Inițial, salariul minim trebuia să crească de la 1 octombrie. În urma ultimelor discuții, cei de la putere au stabilit că cei peste 2 milioane de români să primească mai mulți bani abia peste o lună.
Anunțul zilei: nu mai crește salariul minim de la 1 octombrie
Guvernul a anunțat luni, 25 septembrie că pachetul de măsuri fiscale, dezvătut și controversat în spațiul public în ultimele săptămâni, este gata.
Marcel Ciolacu a susținut că în urma discuțiilor purtate la nivelul Executivului s-a ajuns la o formă finală a acestuia. Cu acest plan urmează să se prezinte în fața Parlamenului și să-și asume răspunderea.
Planul de austeritate vine însă cu o modificare importantă pentru români. Inițial, salariul minim pe economie urma să fie majorat la 3.300 de lei de la 1 octombrie.
Nu s-a renunțat la această măsură, însă va avea loc o amânare. Abia de la 1 noiembrie, angajații vor primi mai mulți bani. Din cei 300 de lei în plus la salariu, în buzunarul românilor vor veni doar aproximativ 100 de lei, în timp ce restul se vor duce la bugetul de stat.
De această creștere vor beneficia, conform ultimelor date, nu mai puțin de 1.867.588 salariați.
Și Marcel Ciolacu a vorbit despre acestă majorare. Premierul susține că pachetul de măsuri, care vine ca o soluție la deficitul bugetar mult prea mare, nu îi va afecta pe români, ci doar va aduce mai mulți bani la buget.
Șeful Executivului a explicat și cu cât se va majora salariul minim în domeniul construcțiilor, pe care-l primesc aproximativ 800.000 de români.
Nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei. Iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, mărim salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei. Vorbim astfel de o creştere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajaţii obişnuiţi nu vor plăti nicio taxă în plus., a declarat premierul Ciolacu.