Reclamă

Guvernul a aprobat recent două hotărâri care privesc ajutorul financiar pentru cultivatorii de usturoi și cartofi de consum. Suma variază între 200 și 3.000 de euro și se aplică pe întreg teritoriul țării. În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut anunțul, menționând că cele două culturi au avut un regres în ultima perioadă.

Prima schemă de ajutor se referă la susținerea producției de usturoi, cu un impact bugetar de 29,7 milioane lei. Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, și persoane juridice. A doua schemă de ajutor vizează cartofii de consum, cu o sumă totală de 14,8 milioane lei și cuantumul pentru fiecare beneficiar de 200 euro/ha.

Un nou ajutor financiar: Se dau între 200 și 3.000 de euro

Ministrul Agriculturii a evidențiat importanța sprijinului de minimis pentru cultura usturoiului și a cartofului. Prin aceste scheme, suprafața cultivată a reușit să crească în România, iar balanța acestor produse începe să înregistreze un progres.

Pentru susținerea producției de usturoi, cuantumul este de 3.000 euro/ha, iar suprafața minimă eligibilă este de 0,3 ha. Sprijinul se calculează proporțional cu suprafața cultivată. În cazul producției de cartofi de consum, cuantumul propus este de 200 euro/ha, iar suprafața minimă eligibilă este de 0,3 ha.

Guvernul României oferă un ajutor financiar între 200 și 3.000 de euro. Cine sunt românii care vor primi banii

Care sunt condițiile

Condițiile pentru primirea banilor destinați producătorilor de cartofi sunt:

  • utilizarea unei suprafețe cultivată de minim 0,3 ha;
  • obținerea unei producții de minim 15 tone/ha;
  • comercializarea a cel puțin 6 tone/ha până la 17 noiembrie.

Condițiile pentru ajutorul financiar destinat producătorilor de usturoi sunt:

  • utilizarea unei suprafețe cultivată de minim 3.000 mp;
  • obținerea unei producții de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața cultivată.

Cererile pentru ajutor financiar se pot depune până la 19 mai, iar valorificarea producției se va realiza până la 17 noiembrie. Pentru usturoi, cererile se pot depune până la 31 mai, iar valorificarea producției se va face între 1 iunie și 21 noiembrie. Documentele justificative trebuie depuse până la 20 noiembrie pentru cartofi și 29 noiembrie pentru usturoi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro