Reclamă

Guvernul României a decis să anuleze modificările Codului Rutier referitoare la testarea antidrog după ce sute de mii de șoferi români s-au revoltat. În câteva zile, Executivul va emite o nouă ordonanță prin care cine refuză să sufle în aparatul de testare antidrog va rămâne fără permis maximum trei zile. Dacă testul de sânge nu este gata până atunci, șoferii își pot recupera actele, indiferent dacă erau sau nu sub influența drogurilor în momentul opririi în trafic.

Între timp, Guvernul intenționează să achiziționeze aparatură performantă care să ofere rezultate de laborator în timp util, ceea ce ar putea duce la noi modificări legislative. Conform surselor Digi24, investiția necesară va fi de câteva milioane de euro și va fi finanțată de Banca Mondială.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a declarat: „Premierul ne-a solicitat o soluție ca în 72 de ore de la recoltarea probelor biologice sau testului inițial în stradă, care a ieșit pozitiv, să avem un răspuns. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, vedem sub ce formă, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere. Procedura merge mai departe. Dacă rezultatele de la probele biologice vor fi pozitive, se întocmește dosar penal.”

În țările din vestul Europei, lupta împotriva șoferilor drogați este deja bine stabilită. În Italia, șoferii rămân fără carnet dacă polițistul observă că starea lor este alterată și dacă testul rapid antidrog este pozitiv. Acest rezultat trebuie confirmat cu un test de sânge, ale cărui rezultate vin rapid datorită numeroaselor laboratoare acreditate. Parlamentul italian discută chiar posibilitatea eliminării necesității simptomelor vizibile, astfel încât carnetul să fie suspendat imediat dacă testul salivar este pozitiv.

Alin Petrică, jurnalist Digi24, a explicat: „Dacă șoferul prezintă semne că ar fi sub influența drogurilor, este condus la laboratorul omologat unde i se face cel de-al doilea test. Acest laborator poate fi mobil și se află de multe ori în prezența polițiștilor care fac controlul. Dacă testul este pozitiv, dar nu sunt simptome, se face cel de-al doilea test și este trimis laboratoarelor. În urma rezultatelor se poate decide amendarea, luarea punctelor din carnet sau chiar a carnetului.”

Guvernul României va emite o nouă ordonanță în câteva zile, cu scopul de a permite șoferilor să își recupereze permisul în maximum trei zile dacă rezultatele testelor de sânge nu sunt disponibile în acest termen. Investiția în aparatură performantă de testare antidrog va fi susținută financiar de Banca Mondială.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro