Reclamă

Vești bune pentru o anumită categorie de români! Guvernul României a anunțat cine sunt cei care vor primi suma de 3.000 de euro de la stat dacă îndeplinesc anumite condiții. 

Guvernul României a lansat programul „Tomata 2023”, prin intermediul căruia o anumită categorie de fermieri poate beneficia de o sumă de 3.000 de euro, cu condiția să îndeplinească anumite criterii. Programul are ca scop încurajarea cultivării de roșii în sere sau solarii. 

3.000 de euro pentru cultivatorii de roșii de la Guvernul României

Termenul limită pentru depunerea cererilor de obținere a sumei este până la 1 aprilie 2023. Cererile se pot depune la Direcțiile Agricole Județene sau la primăriile care centralizează cererile pentru a le trimite mai departe către Direcțiile Agricole. 

Culturile eligibile pentru programul „Tomata 2023” sunt cele de roșii cultivate exclusiv în spații protejate, cum ar fi serele sau solariile. Subvenția de 3.000 de euro este acordată doar pentru primul ciclu de producție – Ciclu I. Beneficiarii programului sunt legumicultorii care dețin o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați de solar sau seră pe care o dedică culturii de roșii. 

Care sunt condițiile pentru primirea ajutorului financiar

Printre condițiile de eligibilitate pentru programul „Tomata” se numără utilizarea unei suprafețe cumulate de minimum 1.000 mp cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate, obținerea unei producții de minimum 3 kg de roșii pe metru pătrat și valorificarea unei cantități de tomate de minimum 3.000 kg de pe minimum 1.000 mp. 

Colaj Substantial

În plus, beneficiarii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul 2023 la data depunerii cererii, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat de OFJ și să obțină tomate care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide. 

Programul „Tomata 2023” a adus o noutate în privința verificărilor. Mai exact, în acest an, se va efectua o singură verificare după notificările transmise de potențialii beneficiari cu cel puțin zece zile înainte de recoltare, pentru identificarea suprafeței înființate și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro