Veste bună pentru români! Guvernul vrea să extindă „ordonanța ieftinirilor”, după ce se pare că a reușit să scadă prețurile de pe piață. Se discută chiar despre mai multe alimente decât cele de până acum care ar urma să fie mai accesibile.

Guvernul pregătește noi ieftiniri la alimente până la finalul anului

Românii au avut parte în această vară de prețuri mai mici la unele alimente de bază în magazine. De la 1 august, a intrat în vigoare așa-numita „ordonanță a ieftinirilor”, care a însemnat, de fapt, plafonarea adaosului comercial. La doar o lună de la această decizie, efectele pare că se văd: unele alimente s-au ieftinit și cu 50%.

Acum, în coaliția de guvernare se pare că se discută despre o extindere a acestei măsuri. Inițial, planul de reducere al prețurilor era până la finalul lunii octombrie. Surse afirmă că Executivul va veni cu o prelungire a ordonanței de la 1 noiembrie, valabilă până la finalul anului 2023.

Ba mai mult decât atât, lista celor 14 alimente la care a fost plafonat adaosul comercial ar putea fi extinsă. Astfel că, în curând, oamenii vor putea cumpăra și mai multe produse la prețuri mai mici.

Pot fi mai multe tipuri de pâine, poate sa fie şi lapte la 1 litru de 3,5% grăsime, în funcţie de cantităţile pe care comercianţii şi partea de procesare le vor pune la dispoziţie., a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

În ultimele săptămâni, Consiliul Concurenței a efectuat controale în lanțurile de magazine care au fost de acord cu implementarea măsurii. Inspectorii au verificat dacă comercianții și-au respectat partea de înțelegere.

Conform ultimelor date, cel mai puțin românii au plătit pentru fructe și legume.

Ieftiniri la alimentele de bază

– Prune 49%

– Struguri 47%

– Roșii 37%

– Ceapă 37%

– Ardei Bianca 35%

– Morcovi 34%

– Cartofi 32%

– Pepene roşu 29%

Totuși, măsura nu este lăudată și de specialiștii în domeniu. Aceștia susțin că ieftinirea a fost una firească și că a coincis cu sezonul de vară, când produsele au fost mai accesibile.