Reclamă
Reclamă

Guvernul peruan se confruntă cu un val de demisii în rândul miniștrilor, după ce președintele țării, Dina Boluarte, a fost implicată într-un scandal de îmbogățire ilicită legat de nedeclararea unor ceasuri Rolex. Șase miniștri și-au înaintat demisia, dorind să se distanțeze de acuzațiile aduse liderului național și problemele legate de acest caz, care a fost denumit „Rolexgate”.

Victor Torres, ministrul de Interne, a fost primul care și-a anunțat plecarea, invocând „probleme familiale” și afirmando că președinta a acceptat demisia lui. Ulterior, miniștrii Educației, Femeilor, Dezvoltării Agrare, Producției și Comerțului Exterior și-au anunțat și ei demisiile. Perchezițiile efectuate la domiciliul și biroul prezidențial al lui Boluarte, împreună cu dezvăluirile presei despre ceasurile de lux nedeclarate, au amplificat tensiunile în guvern și societate.

Dina Boluarte, care și-a asumat președinția după destituirea și arestarea fostului președinte Pedro Castillo în decembrie 2022, se confruntă acum nu doar cu dezertările din rândul cabinetului său, dar și cu presiuni din partea opoziției și a societății civile care cer demisia ei. Deși Boluarte neagă deținerea ceasurilor Rolex și insistă că are „mâinile curate”, criza politică este departe de a fi rezolvată.

În ciuda acestor acuzații, poliția nu a găsit niciun ceas Rolex în timpul perchezițiilor, iar apărarea președintei insistă asupra nevinovăției sale. Cu toate acestea, repercusiunile scandalului continuă să zguduie guvernul peruan, în contextul în care un nou premier urmează să fie învestit în Parlament.

Reclamă

Scandalul „Rolexgate” marchează o perioadă de instabilitate politice în Peru, cu consecințe care ar putea influența profund direcția viitoare a administrației Boluarte și încrederea cetățenilor în liderii lor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro