Reclamă
Reclamă

Guvernul a modificat în ședința de joi ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. Dacă rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele vor primi documentele înapoi.

„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat premierul Marcel Ciolacu joi, la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a confirmat joi la finalul ședinței că ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată în privința testelor antidrog.

Reclamă

Premierul Ciolacu a adăugat că autorităţile vor monitoriza dacă acest termen de 72 de ore va fi respectat. „Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a mai spus premierul.

Modificarea ordonanței de urgență vine în urma discuțiilor cu societatea civilă, care a solicitat ca drepturile şi libertăţile cetățenești să fie respectate în contextul măsurilor destinate prevenirii consumului de droguri la volan. Autoritățile se angajează astfel să asigure un proces eficient și rapid de testare, fără a afecta în mod nedrept cetățenii.

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne sunt responsabile pentru realizarea unei analize comune lunare asupra capacității de respectare a termenului de 72 de ore și pentru stabilirea normelor specifice privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor pentru testare antidrog.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro