Guvernul japonez dezvoltă noi strategii pentru a contracara scăderea severă a ratei natalității. În Tokyo, autoritățile au creat o aplicație de dating pentru a încuraja tinerii să se căsătorească și să-și întemeieze familii, relatează CNN și Newsweek.

Japonia se confruntă cu un minim record al ratei natalității. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat recent că în 2023 numărul de nou-născuți a fost de 727.277 la o populație de 123,9 milioane de locuitori, o scădere de 5,6% față de 2022. Rata natalității a scăzut constant în ultimii 15 ani.

Experții prognozează că declinul va continua câteva decenii, considerându-l parțial ireversibil din cauza structurii populației. Chiar și cu o creștere a ratei fertilității, populația Japoniei va continua să scadă până la un echilibru între tineri și vârstnici.

Guvernul explorează diverse soluții pentru a impulsiona rata natalității. Se discută extinderea asigurării publice de sănătate pentru a include nașterile, introducerea de prețuri fixe pentru facturile medicale și oferirea de asistență pentru nașteri în spitale și alte centre de sănătate. Totodată, se intenționează creșterea numărului de creșe și grădinițe, oferirea de subvenții pentru locuințele părinților și, în unele orașe, stimulente financiare pentru cuplurile care fac copii.

În Tokyo, autoritățile locale au adoptat o abordare inovatoare prin crearea unei aplicații de dating administrată de guvern. Aplicația se află în faza de testare și urmează să devină operațională în acest an.

„Vă rugăm să o utilizați ca pe un ‘prim pas’ în căutarea unui partener pentru căsătorie”, este mesajul afișat pe website-ul aplicației.

Utilizatorii trebuie să completeze un „test de diagnosticare a valorilor”, având și opțiunea de a specifica trăsăturile dorite la viitorul partener. „Pe baza valorilor tale și a celor căutate la un partener, determinate prin testul de diagnosticare, inteligența artificială îți va prezenta o persoană compatibilă. Acest proces, ce depășește simpla evaluare fizică, poate genera întâlniri neașteptate”, explică dezvoltatorii aplicației.

Aplicația a captat atenția miliardarului Elon Musk, care a comentat pe X: „Mă bucur că guvernul Japoniei recunoaște importanța acestei chestiuni. Dacă nu se iau măsuri radicale, Japonia va dispărea, la fel ca și alte țări!”

Deși scenariul menționat de Musk pare improbabil, experții prevăd că rata fertilității va crește într-un final.