Românii și oficialii sunt în alertă, după ce zona Olteniei a fost lovită de cele mai puternice cutremure din ultimii 200 de ani. Așa că la nivelul Executivului s-a luat o decizie urgentă, prin care urmează să se ia măsuri la nivelul întregii țări.

Tragedia fără margini din Turcia a avut un ecou puternic în România. Și țara noastră a fost lovită de cutremure, cel mai recent fiind în județul Gorj. Deși a avut o magnitudine relativ mică, 5.6 pe scara Richter, au existat repercusiuni asupra infrastructurii.

Mai exact, în mai multe localități, zeci de clădiri, printre care și blocuri de locuințe, s-au fisurat. Din fericire, nu s-a raportat niciun rănit, însă există pagube materiale însemnate. Printre acestea, mai multe mașini ce au fost distruse de bucăți desprinse din imobile. Așa că Executivul a decis să ia măsuri urgente.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că începând de joi va fi constituit un grup de lucru sub directa sa coordonare, alcătuit din mai multe instituții. Scopul acestui grup va fi prevenirea, pregătirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă, urmare a cutremurelor petrecute zilele trecute.

O să fac precizările necesare în urma întâlnirii pe care am avut-o astăzi cu domnul ministru Cseke, cu domnul secretar de stat Arafat, cu secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, cu rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii şi alţi reprezentanţi tehnici pentru a fi în măsură ca imediat, nu mai târziu de mâine, să putem constitui un grup de lucru interinstituţional sub directa coordonare a prim-ministrului., a declarat Nicolae Ciucă

108 școli necesită reabilitare urgentă din cauza riscului seismic ridicat

După seismele din ultimele zile, Guvernul a decis, în sfârșit să se ocupe și de școlile cu risc seismic ridicat.

Nu mai puțin de 108 instituții educaționale au fost evaluate și urmează să fie reabilitate. Când se va întâmpla însă acest lucru, rămâne de văzut. Chiar prim-ministrul Nicolae Ciucă a recunoscut că în România asemenea proceduri sunt greu de demarat.

Am cerut, totodată, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până să primească un aviz., a declarat Ciucă.