Reclamă

Guvernul Germaniei a decis să înăsprească controalele de securitate pentru personalul care lucrează în domenii sensibile ale executivului și în afaceri, conform unei declarații recente. Această hotărâre vine pe fundalul unei creșteri a cazurilor de suspiciuni de spionaj, raportate în special de Deutsche Welle.

Ministerul de Interne al Germaniei a anunțat miercuri că un proiect de lege va extinde măsurile de verificare pentru personalul implicat în sectoare critice precum IT și comunicații. Aceste măsuri se vor aplica atât în cadrul guvernului, cât și în ceea ce autoritățile numesc ‘infrastructura critică’.

Creșterea cazurilor de spionaj suspectat este atribuită, în principal, activităților legate de Rusia, începând cu invazia Ucrainei, dar și celor asociate cu China. Ministrul federal de interne, Nancy Faeser, a subliniat faptul că amenințările la adresa democrației din partea spionajului și sabotajului sunt acum la un nivel nou de intensitate. ‘Agresiunea rusă în Europa a schimbat fundamental situația de securitate. Germania este, de asemenea, în centrul atenției serviciilor de informații din alte țări’, a avertizat Faeser.

Pentru a limita riscurile de securitate, proiectul de lege propune controale sporite pentru personalul care ocupă poziții critice în domenii sensibile de securitate, cum ar fi IT și comunicații. Acțiunile vizează, în mod special, infrastructuri critice precum căile ferate și centrele de control al alimentării cu energie electrică, dar și cele mai înalte niveluri ale guvernului federal. Acestea includ ministerele, cancelaria și biroul președintelui federal.

Verificările suplimentare vor analiza inclusiv posibile declarații problematice făcute de persoanele vizate în mediul online. ‘Nu vom permite extremiștilor să saboteze din interior statul nostru constituțional democratic’, a subliniat Faeser.

Proiectul de lege a fost aprobat de cabinet miercuri și va fi prezentat parlamentarilor pentru a fi adoptat înainte ca măsurile să intre în vigoare.

Germania a fost zguduită recent de mai multe cazuri de presupus spionaj pentru Moscova, după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Unul dintre aceste cazuri implică un fost ofițer de informații german, acuzat că ar fi transmis Rusiei informații strategice. De asemenea, spionajul chinez devine o preocupare tot mai mare, cel mai mediatic caz fiind cel al unui consilier al unui deputat german din Alternativa pentru Germania (AfD), arestat sub acuzația de spionaj pentru Beijing.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro