Guvernul francez studiază posibilitatea introducerii unor noi impozite asupra corporațiilor, în efortul de a diminua deficitul bugetar al țării. Publicația Le Monde, citată de Agerpres, a dezvăluit că Ministerul de Finanțe francez consideră implementarea unui impozit temporar suplimentar de 8,5% pentru companiile cu venituri mai mari de un miliard de euro, precum și o taxă pe răscumpărările de acțiuni, care ar fi echivalentă cu 8% din reducerea nominală a capitalului.
În același timp, impozitele pe venit vor rămâne neschimbate, iar guvernul intenționează să reducă cheltuielile publice, conform documentelor consultate de Le Monde. Premierul Michel Barnier urmează să prezinte marți obiectivele principale, într-un discurs ce va avea loc în Parlament, iar proiectul de buget pentru 2025 este așteptat să fie dezvăluit până pe 9 octombrie.
Într-un răspuns oferit publicației Le Monde, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe a refuzat să comenteze informațiile, afirmând că niciuna dintre măsuri nu a fost decisă încă. De asemenea, reprezentantul lui Barnier nu a oferit declarații suplimentare.
Conform raportului Le Monde, dacă noile impozite ar fi adoptate anul acesta, contribuția de 8,5% asupra beneficiilor ar putea ridica impozitul pe profit la 33,5%, nivel întâlnit înainte de reducerile de taxe anunțate de președintele Emmanuel Macron, și ar genera opt miliarde de euro pentru bugetul statului. În plus, taxa pe răscumpărările de acțiuni ar viza companiile cu cifra de afaceri ce depășește un miliard de euro.
Recent, noii miniștri de la Finanțe și Buget au avertizat că deficitul bugetar al Franței a depășit anul acesta 6% din PIB. Cu scopul de a redresa situația, autoritățile franceze și-au propus să reducă deficitul sub 3% din PIB până în 2027, un obiectiv considerat greu de atins de unii analiști, având în vedere că deficitul bugetar anul trecut a fost de 5,5% din PIB.
Potrivit publicației Les Echos, fără adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor sau majorare a taxelor, deficitul bugetar ar putea ajunge la 6% din PIB, depășind limita de 3% impusă de UE. Franța, alături de alte șase state membre UE, a intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) și este nevoită să își reducă cheltuielile publice, conform Comisiei Europene. În plus, Executivul comunitar a început proceduri disciplinare împotriva Franței și altor țări membre pentru încălcarea reglementărilor legate de nivelul datoriei.