Reclamă
Reclamă

Guvernul elen şi-a apărat noua politică a săptămânii de lucru de șase zile, declarând că este o „măsură excepţională” care ar fi aplicată doar în „circumstanţe specifice”, relatează CNBC.

Grecia a introdus la începutul lunii iulie o nouă reglementare care oferă angajaţilor din unele companii opţiunea de a lucra două ore în plus în fiecare zi sau de a adăuga încă o zi de muncă la programul lor – ceea ce înseamnă că ar putea lucra 48 de ore în loc de tradiţionalele 40 de ore pe săptămână, potrivit News.ro.

Politica nu acoperă serviciile alimentare și companiile din turism. Această politică a provocat indignare pe reţelele de socializare, criticată şi de sindicate şi observatorii politici.

Reclamă

Când pachetul de politici care conţine proiectul de lege a fost anunţat pentru prima dată în septembrie anul trecut, mii de oameni au protestat. Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea dacă politica ar putea fi extinsă la alte sectoare şi afaceri sau dacă angajaţii nu vor fi recompensaţi în mod echitabil sau ar fi suprasolicitaţi.

„Este important de remarcat că această nouă reglementare nu afectează în niciun fel săptămâna de lucru de 5 zile/40 de ore stabilită de legea elenă şi nici nu stabileşte o nouă săptămână de lucru de 6 zile. Tot ce face este să prevadă doar în circumstanţe limitate opţiunea unei zile lucrătoare suplimentare, ca măsură excepţională”, a spus ministrul grec al Muncii şi Securităţii sociale, Niki Kerameus.

Doar două tipuri de întreprinderi intră sub incidenţa regulamentului – şi anume cele care funcţionează 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, cu ture rotative, şi cele care funcţionează 24 de ore pe zi, timp de cinci sau șase zile ale săptămânii, folosind şi ture rotative, a explicat Kerameus.

În special pentru întreprinderile care nu sunt operaţionale în fiecare zi, „opţiunea de zi de lucru suplimentară este permisă doar în cazul unui volum de muncă crescut”, a mai spus Kerameus. Ministrul a adăugat că noile reglementări vor proteja angajaţii de faptul că munca lor nu este declarată oficial în mod corect, permițându-le astfel să fie plătiţi în mod echitabil.

De exemplu, angajații ar putea beneficia de salarii mai mari în urma creşterii numărului de ore de muncă, a explicat ea. „În plus, legea prevede mai multe măsuri pentru a asigura protecţia lucrătorilor, cum ar fi zile libere garantate, ore de lucru specifice şi garanţii împotriva concedierilor abuzive”, a spus Kerameus.

Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că, în medie, lucrătorii din Grecia au lucrat mai multe ore decât cei din SUA, Regatul Unit şi din întreaga Uniune Europeană, în 2022. Angajaţii greci au lucrat în medie cu peste 300 de ore mai mult pe an decât cei din UE.

Kerameus a spus că multe alte ţări au măsuri şi prevederi în vigoare care sunt similare cu noua politică a Greciei. „Majoritatea ţărilor din Europa au prevederi similare pentru zilele lucrătoare suplimentare excepţionale. Deci, Grecia nu face nimic diferit”, a concluzionat ea.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro