Guvernul croat finalizează planurile de reintroducere a serviciului militar obligatoriu, la 17 ani după ce recrutarea tinerilor a fost suspendată, conform ministrului croat al Apărării, Ivan Anusic. Proiectul de lege, ce va fi prezentat în Parlament, prevede ca acest serviciu să aibă o durată de două luni, începând cu pregătirea de bază, primii recruți fiind așteptați să-și înceapă îndatoririle la 1 ianuarie 2025.
Se așteaptă ca acest proiect să fie aprobat de Parlamentul croat, având în vedere că și Serbia, prin anunțul președintelui Aleksandar Vucic, intenționează să implementeze măsuri similare, acolo durata fiind de 75 de zile.
Anual, în Croația, între 17.000 și 18.000 de tineri împlinesc 18 ani, iar noua lege îi vizează pe cei cu vârste între 18 și 27 de ani. Potrivit legii propuse, cei care doresc pot amâna serviciul militar pentru a-și termina studiile și pot refuza din motive de conștiință, urmând să efectueze un serviciu civil alternativ.
Ministrul Anusic a precizat că pregătirea unei generații de recruți va costa aproximativ 5 milioane de euro. El a subliniat că, ținând cont de situația actuală a securității, nu este momentul să se facă economii în ceea ce privește echiparea și modernizarea armatei, menționând recenta majorare a salariilor pentru ofițeri.
Planul guvernului croat vine într-o perioadă în care mai multe țări din regiune și din Europa reevaluează rolul serviciului militar în contextul securității internaționale și al provocărilor emergente.